Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

hűtő választás hogyan

Hogyan válasszunk hűtőszekrényt?

9+1 tipp blogcikkünkben, hogy a legmegfelelőbb hűtőszekrényt válassza.

Az ideális hűtőt megtalálni nem egyszerű, rengeteg szempontot kell mérlegelnünk, mielőtt kiválasztjuk azt a készüléket, amelyre - remélhetőleg hosszú hosszú évekig - rábízzuk ételeinket.

Ebben a blog cikkben segítek Önnek, hogy a legjobb döntést hozza meg. :)

A megfelelő méretű hűtőszekrény

A hűtőgép vásárlásakor az első szempont, amit érdemes eldönteni: hol lesz a helye, hol fér el, illetve hogy mekkorára van szüksége. Még ha lenne is igény és pénz egy Side-by-side hűtőre, sokkal nagyobb helyet foglal, mint egy kombinált típus, a kis lakásban pedig még az utóbbit is nehéz elhelyezni.

A készülékek nemcsak méretben, de az ajtónyílás módjában és irányában is eltérnek egymástól. Mindenképpen gondolja végig azt is, hogy mennyire van útban az ajtaja, teljesen ki tudja-e nyitni, kényelmesen tud-e bele pakolni stb.

side-by-side hűtő

Többféle magasságkategória van. Az OnlineMárkaboltokban rá tud szűrni a megfelelő magasságra.

A hűtőgépeknél igazából kétféle méret van. Egyrészt a befoglaló méret (magasság, szélesség, mélység), másrészt pedig a nettó össztérfogat (nettó hűtőtér + (ha van) nettó fagyasztótér), amit literben szoktak megadni. A kettő között nincs egyenes arányosság, ami becsapós lehet. Az űrtartalom a kialakítástól (is) függ, így előfordulhat, hogy a nagyobb hűtőbe kevesebbet tud pakolni... Gondolja át, hogy mekkora a család létszáma, mennyi ételt akar tárolni (hogyan vásárol, ha például hetente egyszer, többféle élelmiszert, nagyobb hűtőre van szüksége) stb. Egy biztos, nincs az a hűtőszekrény, amit ne lehetne megtömni.

Vannak már olyan készülékek, melyek fal mellé helyezhetőek, mert 90o -os ajtónyításnál is maximálisan kihasználható. Sőt 10 cm helyet se kell a szellőzés miatt biztosítania. 

Olvassa el a Bárhova helyezhető hűtőszekrények c. írásomat >>> 

Ha megvan a helye, jöhet a típus. Ennek eldöntésekor mérlegelje, a meglévő hűtő vagy fagyasztó készüléket szeretné „kiegészíteni”, vagy egy teljesen új gépre cserélné le a régit. Sokan használnak még mindig régi fagyasztóládát (a hűtőszekrény mellett), de azt idővel mindenképpen érdemes lecserélni. Az új készülékek annyival kevesebbet fogyasztanak, hogy rövid időn belül visszahozzák az árukat.

Beépíthető vagy szabadon álló hűtőszekrény?

A típus esetében azt kell eldöntenie, beépíthető vagy szabadon álló változatot szeretne. A beépíthető hűtőgép esztétikusabb, illeszkedik a konyha arculatához. Igaz, macerásabb beüzemelni, de ha Ön épp konyhafelújítás előtt áll, akkor megfontolandó lehetőség. Főleg ha inkább a természetes (fa) bútorokat kedveli, és idegenkedik a fémesektől. Az ilyen típusok méreteiket tekintve az átlagos konyhabútorok szabványméreteihez igazodnak. A szabadon állónak is megvannak a maga előnyei, például hogy általában olcsóbb, és a beüzemelése is egyszerűbb.

Hűtőszekrény Kialakítás

Két alapvető variáció van: egyajtós hűtőszekrény (itt csak hűtőtér van, ritkán kisebb fagyasztórekeszt is beépítenek a gyártók) és kombinált (hűtőtér és külön fagyasztórekesz). Ha az Ön otthonában nincs fagyasztóláda, és nem is szeretne vásárolni, érdemes inkább a kombinált hűtőszekrények között keresgélni. A helyzet itt sem olyan egyszerű, ebből a típusból is sokféle van:

Side by Side (amerikai hűtő): kétajtós, elképesztően hatalmas űrtartalmú hűtőszekrény, amelynek egyik része hűtőtér, a másik fagyasztószekrény.

Alul fagyasztós hűtőszekrény (a fagyasztóláda alul található)

Felül fagyasztós hűtőszekrény (a fagyasztóláda felül található)

4 ajtós hűtőszekrény fagyasztóval (francia kivitelezésű is itt van, és fagyasztóval rendelkeznek)

Vannak speciális tulajdonságokkal ellátott, különleges vásárlói igényeket kielégítő hűtőink is például: borhűtő, bortemporáló, humidor, minibár, üvegajtós hűtőszekrény

Energiaosztály hűtőszekrényeknél – éves energiafogyasztás

Az energiafogyasztást a gyártók éves szinten határozzák meg, azonban nem elég, ha csak ezeket az adatokat veti össze, mert a kapacitás, méret, elhelyezés jelentősen befolyásolja a tényleges fogyasztást. Biztosabb, ha az energiaosztályba sorolás alapján dönt, mert ennek meghatározásakor a gyártók az űrtartalmat is figyelembe veszik. Az energiaosztályok betűvel vannak jelölve egy A-tól G-ig terjedő skálán. Az A. osztályú készülékek fogyasztják a legkevesebb energiát, tehát ezek a termékek a legenergiatakarékosabbak. A G. osztályú készülékek fogyasztják a legtöbb energiát.

Egy jó tanács: sose helyezze a hűtőjét fűtőtest vagy tűzhely közvetlen közelébe, ne tegye ki direkt napsugárzásnak, és figyeljen oda, hogy a hátoldala megfelelően szellőzzön. Már ezzel is sokat tett azért, hogy a fogyasztása ne emelkedjen.

Hűtőgép Szalonunkban miután kiválasztott az Önnek megfelelő kialakítást, rá tud keresni energia besorolás szerint a készülékekre.

Hűtőszekrény színek

Ha a beépíthető hűtő mellett döntött, akkor nem számít a színe, de a szabadon álló készülékek között már egyre több a színes modell. Vigyen színt a konyhájába, és válassza ki új hűtőszekrényét a kedvenc színében. A konyhabútorával harmonizáló (vagy épp ellentétes) árnyalattal nagyon fel tudja dobni a megszokott környezetét.

Elképesztő színeket és akár tükörnek is tökéletes készülékeket talál az oldalunkon.

Kompresszorok, hűtőkörök száma

Elsősorban fogyasztás és kezelhetőség miatt az egy kompresszoros és több hűtőkörös típust javaslom. A több hűtőkör azért jó, mert a hűtőgép részeinek hőmérsékletét külön lehet szabályozni. A hőmérséklet a normál térben 5 Celsius fok körül ideális, a fagyasztótérben pedig -18 Celsius fok körül. Azonban a SuperFrost  (gyorsfagyasztás) funkciónál – 32 Celsiusra csökken a hőmérséklet, mely semmiképp sem juthat a normál hűtőtérbe. Mivel nincs légcsere, a két rekesz nem képes negatívan befolyásolni egymást, lehetővé téve a hőmérséklet pontos szabályozását. 

Olvasson bővebben a két vagy több hűtőkörös készülékek előnyeiről >>>

No frost/ jegesedésmentes hűtőszekrények, fagyasztók

A hűtőszekrény hűtési rendszere kétféle lehet. Az egyik a hagyományos (direkt) hűtés, a másik pedig a No frost, vagy hideglevegő keringetésén alapuló rendszer. Utóbbinál a hűtési idő gyorsabb, és a folyamatos levegőáramlásnak köszönhetően nincs páralecsapódás, így jégképződés sem. Ezeknél a hűtőknél tehát elbúcsúzhatunk attól a munkától, amit egyikünk sem szeret, a leolvasztástól. :)

A gyártók sokféleképpen jelzik a jegesedés mentességet. Ismerje meg ezeket a Mi a különbség a No Frost és a Stop Frost a Free Frost és a LowFrost között? írásunkból.

Zajszint a hűtők- fagyasztóknál

A termékek adatlapján decibelben van megadva, minél kisebb az érték, annál csendesebb. Persze az is előfordulhat, hogy valakit egyáltalán nem zavar, mert nem a konyhában, hanem a spájzban van elhelyezve, de az újabb készülékek amúgy is csendesebbek.

Egy emberi átlagos beszélgetés 60 dB. Tehát egy 40dB körüli érték már abszolút csende.

Digitális kijelző

Általában a hőmérsékletet, vagy választható funkciókat jelzi ki, és az érintőpaneleseknél szabályozni is lehet azokat, ráadásul néhány hűtőgépen kifejezetten jól mutat.

 

okoshűtő

Fontosabb paraméterek a hűtőszekrényeknél

Ha kombinált hűtő mellett tette le a voksát, mindenképpen figyeljen a visszamelegedési időre (arra az időtartamra, ameddig pl. áramszünet esetén a fagyasztóban tartott élelmiszerek nem károsodnak). Választáskor esetleg hasonlítsa össze a fagyasztókapacitást is a különböző gépeknél. Ez azt mutatja, mennyi élelmiszert tud lefagyasztani egy nap alatt a megfelelő hőmérsékletre. Ha hosszabb ideig elutazik, vagy szabadságra megy, praktikus, ha a hűtőgép rendelkezik Vakáció üzemmóddal. Ez egy energiatakarékos készenléti üzemmód, amely minimálisan hűt és fogyaszt, de megakadályozza az élelmiszerek rohadását, penészesedését. A fagyasztóteret (kombinált hűtőknél) viszont továbbra is a megszokott módon működteti.

Ha kíváncsi, mivel tudnak többet a korszerű hűtőgépek a régiekhez képest, olvassa el blogcikkemben.

Sokféle funkció, program van egy hűtőszekrénynél, hiszen ezek egy készülékek minden otthonban megtalálhatóak. Ismerd meg ezeket a Hűtőszekrény értelmezéshez idegen szavak szótára című cikkből. 

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja hűtőgép szakértő kollégámat a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Megnézem a teljes Hűtőgép kínálatot!

 

Olvasson tovább a hűtőszekrényekről:

4 indok, amiért most kell beépíthető hűtő-, fagyasztó készüléket vásárolnia!

Energiacímke kisokos 2021

A beépített hűtőszekrények sarkalatos pontja

Ezt szinte senki nem tudja, pedig fontos a hűtőszekrény választásnál!

Hogyan válasszunk fagyasztót?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.