10 tipp mosó-szárítógép vásárláshoz

10 mosási tipp

10 tipp, ami segít kiválasztani az Ön számára legjobb mosó-szárítógépet.

Vannak olyan háztartási gépek, amelyek egyesítik a mosógépek és a szárítógépek működését, így nagyon praktikusak lehetnek kis lakásokban

Sokan nem figyelnek arra, hogy az ilyen gépek sajnos többet fogyasztanak, a mosott ruha mennyiségének a felét képesek megszárítani, és még sok olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amit érdemes előre megfontolnia.

A mosó-szárítógép helyhiány miatt egyre több lakásban szükségmegoldás, mert főleg télen a szellőztetést hiánya megnehezíti, lassítja a beltéri szárítást.

Nézzük mire érdemes figyelni vásárlás előtt, hogy új készülékével hosszú távon is jól járjon!

1. tipp: Beépíthető vagy szabadon álló?

A legnépszerűbbek a szabadon álló készülékek, de ha a füdőszobában kevés a hely és a konyhában szeretné "elrejteni" a készüléket, akkor a beépíthető mosó-szárítógép lesz a jó választás.

Beépíthető mosó-szárítógépek Szabadon álló mosó-szárítógépek

2. tipp: Méret és elhelyezés

Nagyon fontos, hogy mérje le a helyét, és ahogy az első tippnél is említettem, gondolja végig, hogy kényelmesen hozzáfér-e, majd ellenőrizze a termék adatlapján, hogy mekkora pontosan a készülék.

3. tipp: Töltetsúly

Ahogy említettem, ezek a kombi készülékek nem olyan gazdaságosak, mint a speciálisan erre a célra kialakított készülékek, de a fogyasztás nagymértékben azon múlik, hogyan használja a gépet, vagy például, hogy mindig az ideális töltetmennyiséggel indítja-e el a programot.

A szárításnál érdemes figyelni arra, hogy csak a kimosott ruhák kb. felét érdemes szárításra bent hagyni, mert ellenkező esetben a gép nem tudja kellő mértékben megszárítani őket, meg is gyűrődhetnek stb. Ilyenkor a kimaradt ruhát a lakásban kiteregetheti, vagy megvárhatja, amíg lejár a szárítóprogram, és a kimaradt mennyiséggel elindíthat egy következőt.

Átlagos használat, és ruhamennyiség esetén, az ajánlott szárítási töltet:

    • 1 - 3 főre: 4-5 kg-os töltetsúly
      • 2 gyermekes családnál: 6-7 kg töltett súly
      • 3 vagy több gyermekes család esetén: 7 kg feletti töltetsúly 

    A mosási töltetsúlyt is hasonlóan kell kiválasztani. 

    4. tipp: Fogyasztás – energiaosztály

    Ha Önnek fontos a fogyasztás, és van elég hely a lakásban, inkább a különálló szárítógépet ajánlom, mert a mosó-szárítógépek kialakításuk miatt többet fogyasztanak.

    Ezek a készülékek általában „A” és „B” energiaosztályba tartoznak, ahol az „A” hatékonyabb, tehát gazdaságosabb. Sőt már van A+ energiaosztályú készülék, mely még takarékosabban bánik az árammal. Természetesen a konkrét fogyasztás a gép használatától, azaz a centrifugaszámtól, töltetmennyiségtől stb. függ.

    A energiaosztály A+ energiaosztály B energiaosztály

    5. tipp: Centrifuga fordulatszám

    Mivel a készülék szárít is, azt gondolhatnánk, hogy nem fontos a centrifuga fordulatszáma, pedig a ruháknak is és a villanyszámlának is jobb, ha a kevésbé nedves ruhák kerülnek a szárítóprogramba. Egyrészt kevesebb energia kell a centrifugáláshoz, mint a fűtéshez, másrészt gyorsabban is végez a szárítógép, így a ruhák is rövidebb ideig vannak kitéve a magas hőmérsékletnek. Már 1600 centrifuga fordulatos mosógépeket is választhat. Azért fontos, hogy odafigyeljen az anyag minőségére, mert a nagyon magas fordulatszám igaz, hogy sok vizet kipörget, de gyűri is a ruhát.

    6. tipp: Hatékonyság

    A hatékonyságot az energiaosztályhoz hasonlóan „A” és „B” jelzésekkel különböztetik meg a gyártók. Ebben az esetben is az „A” a jobb, hatékonyabb választás. Az „A” címkével ellátott gépek tisztábbra mossák a ruhákat, kevesebb vizet hagynak a ruhákban (centrifugálás után), és szárítás után is szárazabbak lesz a végeredmény.

    7. tipp: Kivitel és szín

    A mosógépektől eltérően mosó-szárítógépek csak normál kivitelben kaphatók, mivel egy kétfunkciós készülékről van szó, ezért itt a keskeny mélység sajnos nem elegendő.

    Mivel a mosó-szárítógép kombinációra kisebb az igény, színekben sincs egyelőre nagy választék, csak fehér színben kaphatók. Ennek ellenére az ínyencek válogathatnak a különböző dizájnok között, hiszen minden márka (gyártó) sajátos tervezési és kivitelezési ismertetőkkel ruházza fel a készülékeit.

    8. tipp: Digitális kijelző

    Mint minden készüléken, itt is nemcsak kényelmi, de funkcionális szempontból is nagy segítséget jelent a digitális kijelző. Pontosan jelzi a program végét, lehet időzíteni, és ha elég precíz, a hibajelzéseknél nem kell kódot fejtenie, csak egyszerűen kiírja, hogy elfelejtette megnyitni a csapot, vagy túl sok a ruha. :)

    9. tipp: Zaj

    A zaj a termékek adatlapján decibelben vannak megadva, minél kisebb az érték, annál csendesebb. Ez különösen fontos lehet, ha például helyhiány miatt a konyhában helyezi el a készüléket, ahol más „hangforrások” is vannak, vagy ahol napközben a családi étkezések folynak, és beszélgetni szeretnének egymással.

    10. tipp: Programok

    A legnépszerűbb alapprogramokat minden készülék tudja, de ha valakinek különös igényei vannak, rengeteg változat közül választhat: gyors és extra rövid programok, baba és antibakteriális program, farmer, selyem és függöny opciók, extra öblítés, impregnálás.

    Tekintse meg legnépszerűbb, készleten levő mosó-szárítógépeinket!

    T Ha bizonytalan, melyik készüléket válassza, vagy kérdése van a termékkel, szállítással kapcsolatban hívja bátran mosó-szárítógép szakértő kollégámat, a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

    Tovább a mosó-szárítógépekhez >>

    Zahoránszky Zita
    Zahoránszky Zita
    szerző
    2018. Ápr 03.