A hűtőhasználat tízparancsolata

hűtőhasználat tízparancsolata

A hűtőhasználat tízparancsolata!

A háztartási gépek közül a hűtők és a fagyasztók azok, amelyek állandóan dolgoznak, hiszen biztonságos körülmények között tartják ételeinket.

Egyre többször hallani, hogy megéri magasabb energiaosztályú  készüléket választani, hiszen ezek kevesebbet fogyasztanak, és így hosszútávon megtérül az a plusz költség, ami az árukban megmutatkozik. Ezeknek a gépeknek alacsonyabb a CO kibocsátása, azaz a környezetüket is kevésbé terhelik. Jó, ha tudja, hogy nem elég, ha szupertakarékos hűtőt vásárol, a hűtőhasználati szokásain legalább ilyen sok múlik.


Olvassa el (és fogadja meg) tippjeimet, amelyekkel, Ön is energiát takaríthat meg:

  1. Ne nyitogassa feleslegesen a hűtő ajtaját! A gépnek a beáramló meleg levegőt is le kell hűtenie, így minden nyitogatással egyre többet fogyaszt. De nem csak emiatt érdemes vigyázni: a frissen berakott ételek az ajtónyitással lassabban, vagy nem hűlnek le megfelelően, így könnyebben megromolhatnak.

  2. Használja az energiatakarékos, ECO funkciót! A korszerű gépeken már van ilyen beállítás. Egy gombnyomás az egész. Minden bizonnyal ez a takarékoskodás legegyszerűbb módja! :)

  3. Lehetőség szerint pakolja tele a hűtőjét és a fagyasztót is! A legjobb, ha minél több minden van benne, mert a nagy mennyiségű hideg étel jobban tartja a hideget, és ennek köszönhetően a beáramló meleg levegő is gyorsabban lehűl.

  4. Tartsa karban a hűtőjét rendszeresen! Évente legalább egyszer olvassza le és fertőtlenítse. Az új hűtőkben már van automatikus leolvasztás, így a feladat lényegesen könnyebb. Attól, hogy egy hűtő No Frostos és nincs látható jegesedés, még nem azt jelenti, hogy nem kell kitakarítania. Rendszeresen törölje át mosószeres-ecetes szivaccsal, hiszen így a baktériumoktól és a kellemetlen szagoktól is egy csapásra megszabadulhat.

  5. Inkább válasszon egy nagyobb hűtőt, mint két kicsit! :) A nagyobbal ugyanis 20%-kal több energiát spórolhat. Főleg akkor számottevő a különbség, ha fagyasztógépet vásárol.

  6. Ide kapcsolódik a következő tipp: mindig a háztartásának és az igényeinek megfelelő hűtőt vásároljon! Szakértők azt ajánlják, hogy többszemélyes háztartás esetén személyenként 40-50 literes, egyszemélyes háztartásban 100-140 literes térfogattal kalkuláljon. Nem árt, ha tudja, hogy a fagyasztónál 100 liter kihasználatlan felülettel egy év alatt 200 kWh energiát pazarolhat el teljesen feleslegesen.

  7. Meleg ételt soha ne tegyen a hűtőbe! Ezzel nemcsak a hűtőtér hőmérsékletét növeli, de a készüléknek is árt. Alaposan megnöveli a fogyasztást, így a pénztárcáját is megterheli.

  8. Alaposan gondolja át, hova kerül a hűtő. A nagy meleg csökkenti a hűtő (kompresszor, kondenzátor) hatékonyságát, és az energiafogyasztást is növeli. Ne tegye ki például tűző napra, vagy tűzhely mellé.

    Ezen kívül a szellőzőrácsot mindig tartsa tisztán és szabadon. Ha a gép nem tudja megfelelően leadni a hőt, az 10%-kal is növeli az energiafogyasztást. Évente legalább kétszer portalanítsa a szellőzőrácsot: áramtalanítsa a hűtőt, majd porszívózza ki.

  9. Figyeljen a szigetelésre! Az ajtó melletti tömítések idővel elöregszenek. Épp ezért kétévente ellenőrizze őket.

  10. Ha hosszabb időre elutazik, ürítse ki, és kapcsolja ki a készüléket. Ha ezt nem tudja megtenni, aktiválja a Vakáció üzemmódot. Tipp: az ajtó megfelelő záródását egy papírlappal is ellenőrizheti. Helyezzen egy A4-es papírlapot az ajtó és a tömítés közé. Ha kissé nehézkesen lehet kihúzni, akkor a tömítés megfelelő. Ha ellenállás nélkül, szigetelést kell cserélnie.

Olvasson tovább:

Legfontosabb elvárások egy hűtővel szemben

Kisokos fagyasztókhoz

Okos hűtő működése

Zseniális hűtőszekrény

Melyek a Side-by-side hűtők előnyei és hátrányai?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Júl 12.