Így spóroltuk meg egy Porsche árát 1 év alatt, energiatakarékos hűtőkkel

Így spóroltuk meg egy Porsche árát 1 év alatt, energiatakarékos hűtőkkel

Szöget ütött a fejemben, mivel mindenhol az energiatakarékosságról hallani, hogy az OnlineMárkabolt vajon mennyi áramfelhasználástól és szén-dioxidtól (CO2) mentette meg a bolygót ebben a félévben csak a hűtő eladásaiból?

Cégünk Magyarország "Hivatalos Forgalmazója", amelynek jelenlegi fő profilja a háztartási gépek.

Hirt Gábor az onlineMárkabolt háztartási gép szakértője, készségesen válaszolt a kérdéseimre és összegyűjtötte az általam kért adatokat.

Számítsuk ki, a 2000-ben értékesített hűtőszekrények és a 2017-ben értékesített készülékek közötti fogyasztási különbségeket!

Vegyünk alapul egy 2000-ben vásárolt fagyasztós hűtőszekrényt. Nézzük meg az energiafogyasztását és a szén-dioxid kibocsátását egy év alatt.  Segítségül hívtam az energiakalkulátor.hu oldalt, amely egy átlag adattal szolgál.

Kiderült, hogy egy 2000-ben vásárolt, felső fagyasztóval ellátott kétajtós hűtőszekrény átlagosan 552,04 kWh energiát fogyaszt és 513,4 kg  CO2-t termel a levegőnkbe évente.

Gábor elmondta, hogy az Online Márkabolt 2017 első 7 hónapjában kb. 2600 hűtőszekrényt értékesített, melyek mind A+ vagy annál jobb energia besorolással bírnak. Ez azt jelenti, hogy nagyon kedvező az energia felhasználásuk, és kevesebb áram számlát fizetnek a tulajdonosok, illetve védjük vele a környezetünket. Az eladott gépek 75%-nál a régi hűtőt cserélték le. Tehát kb. fél év alatt közel 2000 család az, aki a márkaboltban jobbra cseréli a régi hűtőszekrényét.

Nézzük meg ez pontosan mennyivel kevebb energiafelhasználást és CO2 kibocsátást eredményez

A kalkulátor szerint, a 2017-ben vásárolt új gépek 199,5 kWh energiát fogyasztanak éves szinten és 185.54 kg CO2-t engednek a levegőnkbe.

A cserével hűtőszekrényenként 513,4kg-185,54kg=327,86 kg szén-dioxiddal kevesebb kerül a légkörbe.

Minden egyes lecserélt gépnél 552,04kWh-199,5kWh=352,54 kWh áramot spórolunk meg.

Amennyiben az Online Márkaboltban vásárolt 2600 hűtőszekrény ¾-ét cserélték egy régi géppel, azaz kb. 2000 db gépet, és ezt felszorozzuk a 352,54 kWh különbséggel, az évente 705 080 kWh megspórolt energiát jelent! Ha ezt 40 Ft-os átlagdíjjal számoljuk az több mint 28 millió Ft évente!

A szén-dioxid kibocsátás is csodás számokat mutat. 2000 db új gép x 327,86kg CO2 = 655 720 kg szén-dioxid nem került a levegőbe egy év alatt! Ennyivel kevesebbet állítanak elő az új gépek a régiekhez képest. Tovább fokozhatnám a CO2 kibocsátást még azzal, hogy az áram előállításánál is keletkezik, ezért amennyiben kevesebb áramot használunk, akkor a CO2 kibocsátást is csökkentjük.

Szerintem ezek csodás eredmények

Az Online Márkabolt vásárlói érték el ezeket a számokat, és ez csak 1 webáruház fél éves hűtőszekrény eladási adatai alapján lett számolva. Itt már nem kérdés, hogy érdemes-e lecserélni a háztartási gépeinket modernre.

 

Gábor elmondta, hogy hűtőgép választásban az első általában a méret, és nagyon fontos odafigyelni az energiaosztályra, minél jobb a besorolása annál gazdaságosabban működtethetőek és annál kevésbé károsak a környezetre.

A lényeg, hogy könnyítsük meg életünket a háztartási gépeinkkel, de közben védjük bolygónkat is!

Amennyiben Ön is hűtőszekrény vásárlása előtt áll olvassa el választási segédletemet vagy halgassa meg Hirt Gábor tanácsait az alábbi videóban.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 12.