Fagyassza le az epret és bármikor készíthet eperlekvárt, eperdzsemet vagy akár eperszörpöt
Eper finomságok télen, nyáron!
Az eper az egyik kedvenc gyümölcsöm, de sajnos el kell fogadnunk, hogy az eper könnyen romlik, pár napig lesz csak friss, és minél tovább áll például a hűtőben, annál könnyebben elindulhat benne a rothadás és erjedés. Ezért, ha nem tudjuk gyorsan, frissen elfogyasztani, inkább tartósítsuk valamilyen egyszerűbb módon, mindenképp jobban járunk vele, mintha töppedt, puha, rosszabb esetben kellemetlen ízű darabokra lelnénk a hűtőszekrényben.
Fagyassza le az epret és bármikor készíthet eperlekvárt, eperdzsemet vagy akár eperszörpöt.
Ha kevés ideje van, gyorsan tegye dobozokba, vagy akár egy jól záródó zacskóba és tegye be a fagyasztójába.
Amikor lesz ideje, vagy megkívánja a fagyasztott eperből is tud készíteni eperlekvárt, eperdzsemet vagy akár eperszörpöt is.
A fagyasztóból kivett epret hagyja kiolvadni, akár a hűtőben. A kiolvadt eper levet fog ereszteni, de ez a jó benne, hiszen így könnyen készíthet finomságokat.
Eperlekvár, eperdzsem
Az epervelőből lehet a lekvárt vagy a dzsemet elkészíteni. A különbség, hogy mennyire hagyja nagy darabokban az epret.
Amennyiben 2 kg epervelő olvad ki, adjon hozzá 300-500 g cukor (amennyiben édesítőt használ akkor kb. 200g negyedannyi édesítőszert) 1 teáskanál citromsavat,, (már bevett eljárás a citromsav helyett az aszkorbinsav, ami a C-vitamin) és 2 teáskanál pektint. Garantáltan finom lesz és sokáig eláll.
Én főzni szoktam az eperlekvárt. Az eperlekvár főzése figyelmet igényel, mert időközönként meg kell keverni. Amikor a hab már eltűnt az eperlekvár tetejéről, van aki leszedi a habot kanállal, végezzen csepp próbát: cseppentsen kevés lekvárt egy tányérra, és ha kihűlve nem folyik szét, készen is van. Amennyiben fagyasztott volt az eper előfordulhat, hogy kevés a lé, így önthet hozzá az eper levéből. Ezután fontos hogy tiszta üvegekbe merje és állítsa őket 5 percre fejre. Ezalatt a fedél alatt maradt levegő átbuborékol a forró lekváron és sterilizálódik. A forrón lezárt üvegeket 24 órára plédekbe csomagolva dunsztba kell tartani.
Eperszörp
A kiolvadt eper levet ereszt. Ennek tökéletes felhasználása az eperszörp készítése. Bár én magában is szeretem meginni.
Az eperszörp készítése: 2 l eperlé, 400 g cukor vagy édesítő ízlés szerint, 1 teáskanál citromsav vagy egy kifacsart citrom leve. Van aki hidegen így elteszi, én egy kicsit összefőzöm. A forrástól számítva kb. 10 percet gyöngyözve főzzük. Sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Válasszon a lenyűgöző Liebherr fagyasztókból otthonába!
A nyári gyümölcsök egyik legegészségesebb tartosítása télre, ha lefagyasztja őket. Ehhez ajánlom a figyelmébe a Liebherr fagyasztókat tágas kialakítással, optimális energiahatékonysággal, kiemelkedően felhasználóbarát kezelhetőséggel rendelkeznek. A NoFrost technológiával örökre búcsút inthet a leolvasztás vesződségeinek. Az átlátszó előlapú fiókok tartalma könnyen áttekinthető; teleszkópos sínjükön könnyedén kiemelhetők.
Tudjon meg többet, olvasson tovább:
10 ok amiért Liebherr hűtőt, fagyasztót érdemes választania
Mi a különbség az 1 vagy 2 hűtőkörös hűtőszekrények között?
szerző