Hogyan tárolja a fagyasztóban a húst, hogy sokáig fogyasztható legyen, előzze meg a fagyasztó égés
Megehetem a fagyasztóban „megégett” élelmiszert?
A fagyasztóban tárolt élelmiszerek időnként "megéghetnek". Akkor fordul elő, amikor az ételeket szivárgó csomagolásban fagyasztják le. Ekkor a levegő behatol a csomagolásba és kiszárítja az ételeket. A friss levegőnek kitett helyeken ekkor a húsok felületén csúnya fehér, szürke elszíneződés alakul ki.
Szállítás közben is előfordulhatnak hőmérséklet-ingadozások, amely a mirelit hús égéséhez vezethet.
Jó hír, hogy ha megtanulja, mire kell figyelnie, hogyan kell kezelni a mirelit termékeket, akkor nem lesz ezzel gondja.
Mi a fagyasztó égés?
A fagyasztóban lévő élelmiszer égése akkor következik be, amikor a mirelit élelmiszerek hideg, száraz levegőnek vannak kitéve, amely miatt kiszáradnak, vagyis a külső rétegek elveszítik a nedvességtartalmukat. Az égés egyik leggyakrabban felismert jele az, hogy az élelmiszer külső felületén jégkristályok képződnek, amelyek fagycsípésnek tűnnek, illetve fehér-szürkés elszíneződések látszódnak rajta. Ezek biztonságosan fogyaszthatóak, de sajnos jellemzően drámaian befolyásolja az érintett élelmiszer ízét és állagát. Ezért fontos a helyes hústárolás.
Mi okozza?
A nem megfelelő csomagolás vagy hőmérséklet, és néha a túl hosszú ideig tartó fagyasztás. A hideg, száraz levegő nagyobb valószínűséggel áthatja azokat az élelmiszereket, amelyek nincsenek szorosan becsomagolva, vagy gyakran ingadozó hőmérsékleten vannak kitéve. Ez kiszáradt részekhez vezet, amelyek befolyásolhatják a húsok és más mireli termékek megjelenését, ízét és állagát.
Meg lehet enni a sérült ételeket?
Elméletileg fogyaszthatóak ezek az ételek, azonban sajnos a helytelen tárolása kiszáradáshoz vezetnek, így ízben vagy az állagban lehet változás. Az élelmiszerek rövidebb tárolása segít elkerülni a megváltozott állagot és ízt.
Hogyan néz ki ?
A helytelenül tárolt élelmiszereken a fagyasztóban jégkristályok képződnek, színük és állaguk megváltozhat. A húsok gyakran szürkésbarna színt kapnak, míg a gyümölcsök és zöldségek láthatóan kiszáradnak és összetöppednek. A keményítőtartalmú ételek, például a pékáruk és a főtt gabonák általában durvább állagot kapnak, és a fagylalt tejszerű állagát jégkristályok borítják.
Milyen ízű ?
Az égés észrevehetően befolyásolja az ételek ízét és állagát, ami szokatlanul száraz és kicsit ízetlenebb ételeket eredményez. A megégett húsokat és zöldségeket nehezebben lehet rágni a nedvesség elvesztése miatt és a felgyülemlett jégkristályok miatt, valamint a fagylalt is keményebb és íztelenebb lesz.
Jótanácsok afelhasználáshoz!
Nem lehet visszafordítani, de néhány alapvető gyakorlattal minimálisra csökkentheti a hatását. Ha teheti, főzés előtt vágja le a jól láthatóan megégett húsrészeket és ízesítse az ételeket ízlés szerint pácolással vagy fűszerezéssel. Fagylalt esetén próbálja meg eltávolítani a megégett réteget, így a maradék bátran fogyasztható. A gyümölcs ízének megmentése a legegyszerűbb, ha turmixban használjuk, míg a zöldségeknél a legjobb megoldás egy gyors öblítés a jégkristályok eltávolítására.
Hogyan előzhetem meg?
Kövesse az alábbi útmutatót, hogy helyesen tárolja élelmiszereit a fagyasztóban.
1. lépés: Készítse elő az ételt fagyasztásra
Mindig várja meg, hogy az élelmiszerek kihűljenek a fagyasztás előtt. Ez azért fontos, mert a forró élelmiszerek fagyasztóba való behelyezése megemelheti a fagyasztórekesz hőmérsékletét, ami a környező élelmiszerek részleges felolvadását idézheti elő. A hőmérséklet ingadozás és újra fagyás pedig károsíthatja a már bent lévő élelmiszereket.
A gyümölcsök és zöldségek fagyasztásra való előkészítéséhez rövid ideig forraljuk őket, majd csepegtessük le és merítsük jeges vízbe. Tárolás előtt alaposan szárítsa meg őket. Ez segít a gyümölcsöknek és zöldségeknek megőrizni tápértéküket, és leállítja az enzimek működését, amelyek romláshoz vezetnek.
Mivel a fagyasztó égésének oka a hideg, száraz levegőnek való kitettség fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk annak érdekében, hogy az élelmiszereket szorosan lezárjuk.
2. lépés: Használjon légmentesen záródó tárolóedényeket
Miután elkészítette az ételt a fagyasztásra, a megfelelő tárolóedényekbe kell helyeznie őket. Költségkeretétől és az élelmiszer típusától függően használhat fagyasztózacskót, fagyasztásra kész műanyag edényt, fagyasztásra alkalmas üveget vagy lezárt vákuumzacskót.
Hús fagyasztásakor a fagyasztó égési sérülésének megelőzése azzal kezdődik, hogy több réteg műanyag fóliába, vagy zacskóba csomagolja őket. Próbáljon meg minél több levegőt eltávolítani a zacskóból, és légmentesen lezárni. A legjobb, ha vákuumozó géppel csomagolja a fagyasztóra váró élelmiszereket.
3. lépés: Állítsa be a fagyasztót a megfelelő hőmérsékletre
A fagyasztó megfelelő hőmérsékleten tartása segíthet csökkenteni a fagyasztó égési sérülését azáltal, hogy lehetővé teszi az élelmiszerek gyorsabb megfagyását, ami kisebb jégkristályokat termel. Tehát, mindenképpen ajánlott a gyorsfagyasztás opciót alkalmazni amikor nagyobb mennyiségű ételt helyez a fagyasztóba.
Bár csábító azt gondolni, hogy a melegebb fagyasztó segít megóvni az élelmiszereket a fagyasztó égésétől, de ez nem így van, mert a magasabb hőmérsékletre állítása „veszélyzónába” helyezheti az élelmiszereket, ahol fennáll a baktériumok vagy a penészfertőzés veszélye. A megoldás a hideg levegő és a precíz csomagolás.
4. lépés: Korlátozza a fagyasztó nyitvatartási idejét
Ha túl sokáig tartja nyitva a fagyasztó ajtaját, a rekesz hőmérséklete ingadozhat, ami fokozza a jégkristályok képződését, ami a fagyasztó égéséhez vezet. Feltétlenül gyorsan becsukja a fagyasztó ajtaját, miután megragadta kedvenc ételeit.
Tipp: Bevásárlás esetén a fagyasztásra szánt termékeket a készülék közelében helyezze el, mielőtt elrakná őket, hogy csökkentse az ajtó kinyitásának és becsukásának számát és idejét.
A fagyasztóban a jól rendszerezett bepakolás, csökkentheti a fagyasztóajtó nyitva maradásának idejét is.
5. lépés Ne hagyja sokáig a fagyasztóban az élelmiszereket
Bár számos módszer létezik arra, hogy rövid távon megelőzzük a fagyasztott élelmiszerek megégést, a helyzet az, hogy végül minden étel megromlik ha túl sokáig hagyjuk a fagyasztóban.
Ezért fontos, hogy átpakoljuk időközönként a fagyasztó tartalmát úgy, hogy a legrégebbi ételeket tegyük előre, hogy azt fogyasszuk el mihamarabb. Ezért fontos, hogy mindent felcímkézzünk az élelmiszer lefagyasztásának dátumával. Így könnyebben elfogyaszthat mindent, mielőtt a fagyasztóban megromlana.
6. lépés: Kerülje az élelmiszerek felolvasztását és újra fagyasztását
Az élelmiszerek kiolvasztása némi nedvességveszteséget okoz, így az újra fagyasztás hajlamosabbá teheti a fagyasztó égési sérülését. Az élelmiszerek felolvasztásának és újra fagyasztásának elkerülése érdekében próbálja meg kisebb adagokban lefagyasztani őket.
Fedezze fel a Whirlpool ® hűtőszekrényeket és fagyasztókat
A fenti lépések követésével megelőzhető a fagyasztó égési sérülése, de támaszkodhat a hűtőszekrény és a fagyasztó hasznos funkcióira is, hogy megkönnyítse az élelmiszerek tárolását. A Whirlpool side-by-side hűtőszekrényei szerintem a legjobban átlátható fagyasztó résszel bírnak. De fontos, hogy amikor hűtő- fagyasztó készüléket választ figyeljen oda, hogy rendelkezzenek riasztóval, ha véletlenül kinyílna az ajtó, vagy ha felmelegedne valamiért a hűtőben a hőmérséklet. Ez sokat segíthet az élelmiszerek biztonságos tárolásában.
Nézze meg a Whirlpool onlineMárkaboltok hűtő és fagyasztó kínálatát >>>
Kérdése van, segítünk Önnek! itt tájékozódhat: Szakértői szaktanácsadás
Tudjon meg többet, olvasson tovább:
Életmódjához illő hűtőszekrény
Választási segédlet fagyasztókhoz