Főzőlap tisztítás – egyszerűen és gyorsan, Öko módszerrel
Főzőlap tisztítás: Összegyűjtöttem pár praktikát, amellyel Ön is pillanatok alatt eltüntetheti a rászáradt szennyeződéseket.
Gáz vagy kerámia vagy indukciós főzőlapja van? Mindegyiket tisztíthatja környezetbarát módon!
Öko és hatékony módszerek főzőlap tisztításhoz.
A főzőlap tisztítása a leggyakoribb konyhai munka, ami alól évszaktól függetlenül nem vonhatjuk ki magunkat. Mivel központi helyen van a konyhánkban, egyáltalán nem mindegy, hogy néz ki: ragyogóan tiszta, vagy karcolások, rászáradt zsírfoltok és ételmaradványok csúfítják.
Főzőlap tisztítás
A szennyeződések eltávolítása általában púp a háziasszony hátán, nincs olyan konyhatündér, aki élvezi, mikor zsíros és levakarhatatlanul makacs foltokat kell lesúrolni a főzőlapról. Biztosan Ön sincs ezzel másként. :) Még szerencse, hogy nem muszáj drága súrolószereket használnia ahhoz, hogy csillogóvá varázsolja a készülékét.
Összegyűjtöttem pár praktikát, amellyel Ön is pillanatok alatt eltüntetheti a rászáradt szennyeződéseket.
Ha klasszikus gáz főzőlapja van otthon (zománcozott felületű):
Már léteznek üvegfőzőlapok is gázműködéssel. Azokat ugyan úgy kell tisztítani mint a kerámai, vagy indukciós főzőlapokat.
A gáz főzőlapokon lévő szennyeződés eltávolítása alapvetően fontos, mert vagy rászáradnak, vagy rosszabb esetben rá is égnek a gázégőkre, fedőlapjukra, az edénytartókra és még az alaplapra is.
A zománcozott részekről meleg vízzel és mosogatószerrel könnyű eltávolítani a friss ételmaradékokat. Amennyiben ha nem tudjuk azonnal lemosni, rászáradnak, és a makacsabb szennyeződésekhez már karcmentes súrolószert kell használni. De vannak környezetbarát módszerek is ha Ön nem szereti a surolószereket.
-
1. tipp: használjon ecetet a makacs foltok ellen!
Öntsön 20%-os ecetet a zsíros főzőlapra, hagyja állni 10-15 percet, majd törölje le a foltokat. Ha szerencséje van, a felszíni szennyeződéseknek ezzel már búcsút is mondhat. Ha nagyon ellenállónak bizonyulnak, keverjen össze valamennyi ecetet némi sóval, hogy sűrű pasztát kapjon. Ezt kenje a foltokra, hagyja hatni fél órán át, majd durvább szivaccsal törölje át. Figyelem, csak akkor alkalmazza az ecet+só párost, ha főzőlapja nem túl érzéken a karcolásokra! Nehogy többet ártson, mint használjon! :)
-
2. tipp: használja a szódabikarbónát, és felejtse el a súrolást
A szódabikarbónát hasonló módszerrel használja, mint a sót. Egy csomag tartalmát keverje el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapjon. Ezután kenje a szennyeződésre, hagyja hatni, és egy szivaccsal törölje át a felületet. A szódabikarbóna apró, finom szemcséi garantáltan nem karcolják össze a főzőlapját. Sőt, szagtalanító és fertőtlenítő hatása is van. Ha nagyon makacs szennyeződésekkel van dolga, akkor folyékonyabb masszát készítsen, amely jobban fel/leáztatja a koszt. 15-20 perc elteltével törölje le a főzőlapot, és már készen is van a munkával.
Extra tipp: a szódabikarbónát a tűzhely- és pult tisztítására is használhatja. Ilyenkor keverje össze vízzel és valamennyi citromlével.
Amennyiben Önnek rozsdamentes acélból készül tűzhelye van:
csak az ilyen felületre alkalmas tisztítószerrel tisztítsa. A makacsabb szennyeződésnél fontos az áztatás, és utána könnyebb lemosni. Ezt a szert használjuk az égőfejek fényezett burkolataihoz is, de a nyílásokat, a szikragyújtót és az égésbiztosítót is alaposan takarítsuk le, különben ezek nem fognak rendeltetésszerűen működni.
A dörzsi használata itt is tilos, mert mikrokarcokat okoz a zománc és az acél felületeken is. Helyette puha textíliát és karcmentes súrolószert használjunk.
Az inox, nemesacél felületeken is használhatja az ecet illetve szódabikarbóna trükköket is.
Nézze meg a Gorenje gázfőzőlapjainkat >>>
Kerámai vagy indukciós főzőlap tisztítása kíméletesen
Üvegfelületű főzőlapok, tűzhelyet tisztítása környezetbarát módon, öko tisztítóval
Ha kerámia, vagy indukciós főzőlapja van otthon: akkor ne essen neki agresszív súrolószerrel vagy durva szivaccsal, mert maradandó károsodásokat okozhat.
Az indukciós főzőlap (kerámia) egészen másfajta bánásmódot igényel, mint például a gáztűzhely.
Attól, hogy lapos és egyszerűnek tűnik, semmiképp sem szabad sikálni, mert megsérthetjük a felületét. Az indukciós főzőlap tisztítása mindenképpen kíméletes megközelítést kíván. Minél makacsabb egy folt, annál nehezebb lesz eltávolítani azt, így főzés előtt és után mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a főzőlapon nincsen semmilyen ételmaradék. Egy főzőlapot mindig le lehet törölni nedves, mosogatószeres szivaccsal, fontos azonban, hogy a szivacs dörzsis részével ne tisztítsuk az érzékeny felületet!
-
1. tipp: vesse be a citromot, ami nemcsak étkezéskor, vagy sütés-főzéskor értékes gyümölcs
Kapcsolja be a főzőlapot, hogy felmelegedjen, majd várja meg, amíg langyosra hűl. Ezután dörzsölje át egy félbe vágott citrommal. Várjon egy kicsit, hogy a citromsav hasson (ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe), majd puha, nedves ronggyal mossa le a főzőlapot. A folyamat végén papírtörlővel törölje csíkmentesre a felületet.
-
2. tipp: a teafaolaj nemcsak a mosógépben tesz csodákat…
Szerezzen be gyógyszertári alkoholt, majd keverjen bele pár csepp teafaolajat, és mossa át vele a főzőlapot. Az alkohol nagyszerűen oldja a zsíros szennyeződéseket, a teafaolaj pedig megsemmisíti a baktériumokat. A folyamat végén törölje szárazra a főzőlapot, és pár csepp olajjal dörzsölje át a felületet, hogy csillogó legyen.
-
3. tipp: a krumplihéj igazi csodaszer
Hogy a vasárnapi burgonyapüréből megmaradt héj se vesszen kárba, forrázzon le egy marék krumplihéjat, hagyja ázni körülbelül 15 percig, majd szűrje le, és ezzel a vízzel mossa át a főzőlapot. A leégett foltokat egy hasznos kis eszközzel, üvegkaparóval távolíthatja el úgy, hogy semmilyen karcolás nem marad utána. Ilyen eszközt a nagyobb elektronikai vagy háztartási áruházakban vásárolhat.
Nézze meg a kerámia főzőlapjainkat >>>
Válogasson az indukciós főzőlapok között >>>
Ismeri a HOMEFORT Főzőlapokat?
A HOMEFORT főzőlapok a magyar háztartások igényeire összpontosítanak, és olyan egyszerű, megbízható és letisztult megoldásokat kínálnak, amelyek megkönnyítik az ételek elkészítését. Főzőlapjaink könnyen használhatók és gyorsak, így időt és energiát takaríthat meg a konyhában.
Tudjuk, hogy a felesleges és ritkán használt funkciók csak bonyolítanák a főzőlap kezelését, és sok esetben feleslegesek. Ezért a HOMEFORT főzőlapoknál kizárólag azokat a funkciókat választottuk ki, amelyek valóban hasznosak és keresettek a mindennapi főzés során. Az egyszerű és intuitív kezelés érdekében letisztult vezérlőfelülettel és könnyen érthető beállításokkal rendelkeznek.
A HOMEFORT főzőlapok stílusban passzolnak a modern és klasszikus konyhákhoz egyaránt. Kiváló hatékonyságuk mellett szemet gyönyörködtető esztétikájukkal is elbűvölik az otthonát. A főzőlapok letisztult megjelenése és minőségi anyaghasználata időtálló dizájnt eredményez, amely hosszú távon is eleganciát kölcsönöz a konyhájának.
A HOMEFORT főzőlapoknak köszönhetően biztos lehet benne, hogy a mindennapi főzés könnyebbé válik. Megbízhatóságuk és teljesítményük garantálja, hogy mindig tökéletes eredményt érjen el. A hatékony hőeloszlás és a precíziós beállítások lehetővé teszik, hogy az ételek tökéletesen elkészüljenek, és élvezhesse a főzés minden pillanatát.
Tudjuk, hogy fontos szempont a vásárlók számára a bizalom és a garancia. Ezért minden HOMEFORT termékünkre + EXTRA 5 év garanciát nyújtunk, hogy biztosítsuk elégedettségét és nyugalmát.
Kérdése van, segítünk Önnek! Itt tájékozódhat: Szakértői szaktanácsadás
szerző