A gőzsütők előnyei és hátrányai
A gőzsütők előnyei és hátrányai
Vásárlás előtt ezeket gondolja végig
Mi az a gőzsütő és hogyan működik?
Ezek a készülékek különböznek a légkeveréses és a hagyományos sütőktől, mivel forró levegő helyett forró, túlnyomásos gőzt használnak az étel elkészítéséhez.
A gőz jól kering, így gyorsabb sütési időt biztosít, mint más sütők és az ételek megtartják nedvességüket, amitől szaftosabbak és ízletesebbek lesznek. Előnye még, hogy több tápanyagot tartalmaznak az ételek, mintha hagyományos sütőben készültek volna.
A gőzsütés számos előnnyel jár:
- Egészséges ételek készíthetőek velük, így egyre népszerűbbek.
- Jobb ízélményt érhetünk el az ételekben
- Akár gyorsabb főzési idővel is számolhatunk
- Sokoldalúan használható
- Mivel gőzt használ, az étel kevésbé tud odaégni.
- A másnapos étel is olyan lesz, mintha frissen készült volna.
- Egyenletesen működik
Néhány hátránya a gőzsütésnek:
- Drágább az ára, mint egy elektromos beépíthető sütőnek.
- Több karbantartást igényel, mint egy sima sütő, hiszen időközönként vízkőteleníteni kell.
- A páralecsapódás miatt gyakrabban kell tisztítani. (Bár én a sima sütőnél is javaslom a két hetente, de maximum havonta tisztítást használattól függően)
- Nem alkalmas minden ételhez, különösen azokhoz, amelyek barnításra vagy ropogásra szorulnak
A gőzsütő előnyei
Ismerje meg a előnyeit
1. Egészséges főzés
A gőzsütő a sima sütéshez képest, sokkal több tápanyagot tart meg az ételben. Ennek az az oka, hogy a gőzt használ az étel elkészítéséhez, nem pedig forró levegőt, és ez kíméletesebb módja az ételkészítésnek. A párolás előnye alacsony hőfokon, hogy a tápanyagokat és a vitaminokat megtartja az ételben.
A forró levegős sütés csökkenti az ételben lévő tápanyagok mennyiségét, mivel fennáll annak a veszélye, hogy túlfőzi az ételt, ami tönkreteszi a tápanyagokat.
Másik előnye, hogy nem kell sok olajat vagy zsírt használnia egyetlen étel elkészítéséhez, sem!!!!
2. Ízélmény
A gőzzel való sütés legnagyobb előnye, hogy mivel gőz van a sülés közben, az étel nem tud kiszáradni, és ettől belül szaftos marad az étel.
Ezen felül még a gőz, felel az ízélményért, hogy sokkal több tápanyag marad meg az élelmiszerben, amely a jobb ízekért is felel.
3. Gyorsabb főzési idő
Gyorsabb sütési időt biztosíthatnak, mint más sütők, beleértve a légkeveréses és a hagyományos sütőket is.
A gőz 212 fokon süt, míg egy sima sütő magasabb hőmérsékleten, akár 250 fokon is. De miért gyorsabb mégis ? Mert a gőz 100-szor hatékonyabban adja át a hőt, mint a levegő. Ennek az az oka, hogy a víz sokkal jobb hővezető, mint a levegő, ami lehetővé teszi az étel gyorsabb megfőzését. A főzéstől függően átlagosan 20-30%-kal gyorsabban főzhet ételt, mint egy hagyományos sütővel.
4. Sokoldalúan használható különféle ételek elkészítéséhez
Számos egészséges étel főzésére/gőzölésére alkalmasak, beleértve a húsokat, gyümölcsöket, zöldségeket, halat, rizstésztát, és még sok minden. Tehát rengeteg ételt főzhet, párolhat, süthet.
Ez igaz azon készülékekre is, amelyek nem kimondottan gőzsütők, de van olyan funkciójuk, ahol gőzt tudunk a működéshez adni.
5.Kevésbé tudja elégetni az ételt
Ezeknél a készülékeknél kisebb az étel túlsütésének kockázata, mivel a gőzölés egyenletesen süti meg az ételt. A gőz jól kering a sütőben, ami egyenletes főzést eredményez. Egy hagyományos sütőben általában az étel alja sül meg először, míg a teteje később.. Ez gőzsütőben nem történik meg.
6. Egyenletesen melegíti az ételt anélkül, hogy kiszárítaná
A gőz segít a megmaradt étel melegítésénél, hogy megőrizze a nedvességtartalmát és az ízét, pl .egy mikrohullámú sütővel szemben. Még a pizza is olyan lesz, mintha friss lenne.
7. Ételek egyidejű főzése
Sokféle étel készíthető egyszerre. Ezenkívül a kialakítása miatt az ízeket és a szagokat nem fogják átadni egymásnak az ételek között
A gőzsütők hátrányai
Ismerje meg a hátrányokat:
1. Drágább mint egy hagyományos sütő
Jelenleg drágább áron tudjuk megvásárolni, mint egy hagyományos sütőt, az tény. Én mégis biztatom erre Önöket, mert sokszor meghálálja az árát vagy a gőzfunkcióval ellátott beépíthető sütők is.
2. A vízkőmentesíteni kell a
A gőzsütőket, vagy gőzfunkciós sütőket rendszeresen kell vízkőtleníteni, melynek pontos eljárását mindig a használati utasítás tartalmazza. A vízkőtelenítés meghosszabbíthatja a készülék élettartamát és növelheti teljesítményét.
3. Rendszeresen kell tisztítani
Gyakrabban kell tisztítani, mint a hagyományos sütőket, mert a főzés során páralecsapódás történik. Annak elkerülése érdekében, hogy a nem kívánt szag vagy íz átkerüljön az élelmiszerre, minden használat után;
Miután a sütőtér lehűlt: ‒ Vegye ki a víztartályt és puha kendővel tisztítsa meg. Tipp: A makacs vízkőfoltokat távolítsa el puha, ecettel vagy citromlével benedvesített kendővel. Szappanos vízzel tisztítsa meg és puha kendővel törölje szárazra.
Ez a feladat azonban általában egyszerű, és általában elegendő a sütő belsejének egyszerű letörlése.
4. Nem alkalmas minden ételhez
A gőzsütő nem alkalmas barnítást vagy ropogást igénylő ételekhez.
Nézze meg a Bosch onlineMárkaboltban >>>
Tudjon meg többet, olvasson tovább:
Gőzsütés, avagy a szelíd vitaminkezelés
A beépíthető sütőkről blog tartalomjegyzékünkben is böngészhet >>>