Hogyan válasszunk fagyasztót?

hogyan válasszunk fagyasztót

Hogyan válasszunk fagyasztót?

Fagyasztóládát vagy fagyasztószekrényt válasszunk? Beépített vagy szabadon álló készüléket? Még mire kell figyelni?

A fejlődés a fagyasztószekrények és fagyasztóládák világát is utolérte. A legújabb készülékek több tárolási lehetőséget biztosítanak, és kevesebb energiát használnak, mint a korábbi modellek. Mielőtt vásárolna, szaladjon végig a szemével a cikkünkön, hogy az Ön igényeinek leginkább megfelelő fagyasztót tudja kiválasztani.

Milyen típusú fagyasztót válasszon?

Fagyasztóláda talán a legrégebb óta használt fagyasztó típus. A láda a tetején nyitható, és ezért könnyű belepakolni és jó nagy hely van benne. Természetesen sokat kell hajolgatni, és egymásra rakjuk a dolgokat, így az azonos típusú élelmiszereket érdemes egymásra tenni. Legalább 20%-kal több tartalmat pakolhatunk bele, mint egy azonos űrtartalmú fagyasztószekrénybe, mivel nincsenek polcai, dobozai, és a nagyobb ételek is könnyen beleférnek.

Előnye még, hogy a jó hőszigetelés miatt alacsonyabb az energiafogyasztása. Áramszünet esetén is tovább tartják a hőt, mint a másik típus, ami kb. 50 óra visszamelegedési időt jelent.

A fagyasztószekrény klasszikus formájú hűtő, amelynek ajtaja az oldalán található. Könnyen pakolható, nagyon jól átlátható. Akár a fiókokra rá is írhatjuk, hogy mi van a rekeszekben.

Ha az otthonunkban nincs elég helyünk, ajánlatos fagyasztószekrényt választani, mert nem foglal akkora helyet, mint egy fagyasztóláda, hiszen inkább magas, mint széles, és kisebb helyre elfér.

A legújabbak beépített fagyasztószekrények a megtervezett konyhabútorokba illeszthetőek. Sajnos ezeknél előfordulhat, mivel a legmelegebb helyiségben vannak, hogy nagyobb lesz az energiafogyasztásuk, mint a fagyasztóládának, vagy a fagyasztószekrénynek, amely nem a konyhában van.

Válassza ki a megfelelő méretű fagyasztót

Ez nehéz kérdés, hiszen változó lehet a fagyasztandó mennyiség. Amennyiben van kert, vagy állatokat tart akkor mindenképpen nagyobb kapacitású fagyasztóra van szüksége, hiszen egy disznóvágásnál, vagy a gyümölcs leszedés után nagy hely kell a fagyasztóban. Azonban fontos, hogy a levegő fagyasztása drága dolog lehet!, így inkább akkora fagyasztót válasszon, amelyet biztos tele tud tenni, hogy ne a levegőt fagyassza le.

Azt is vegye figyelembe, hogy hova szeretné tenni a készüléket, mérje meg cm-rel, nehogy ne férjen be a készülék. 

Fontos szempont a helyszín kiválasztása

Ha azt tervezi, hogy a fagyasztót egy fűtetlen helyre, például egy garázsba helyezi, győződjön meg róla, hogy a terület nem melegszik vagy hidegebb, mint a gyártó meghatározott üzemi hőmérséklet-tartománya.

Minden fagyasztónak van egy klímaosztálya, amely megmutatja azt a szobahőmérséklet tartományt, amelyben gazdaságosan és biztonságosan tud működni. Az éghajlati osztályt betűkkel jelölték.

SN: 10-32 °C
N: 16-32 °C
ST: 16-38 °C
T: 16-43 °C

Tehát a garázsban csak akkor ajánlott tartani a fagyasztót, ha min. 10 Celsius fok van még télen is, de akkor SN klímaosztályú fagyasztót kell választania.

Fontolja meg az energiafelhasználást

Szerencsére nagy segítség az energiacímke, így láthatja a készülék áramfogyasztását. Az energiahatékonysági címkével ellátott készülékek közül a legjobb kiválasztása már nem jelenthet gondot, hiszen minden eladótéri készüléken lévő címkék adatai viszonylag könnyen összehasonlíthatók.

I. Gyártó neve, vagy kereskedelmi jele.

II. A készülék azonosító jele.

III. A készülék energiahatékonysági osztálya (a példacímke egy gazdaságos működésű, B osztályú készülékre vonatkozik).

IV. Ha a készülékre megszerezték a környezetbarát jellegre utaló védjegyet, akkor az ezen a helyen is feltüntethető.

V. Éves energiafogyasztás (a 24 órára vonatkozó energiafogyasztás megszorozva 365-tel).

VI. Azon tárolóterek nettó térfogatának összege, amelyek csillagjellel nem rendelkeznek (ez a csak fagyasztóknál nem értelmezhető fogalom).

VII. A fagyasztott élelmiszer tárolására, vagy a friss élelmiszer fagyasztására szolgáló terek nettó térfogatának összege.

VIII. A tárolótér csillagszámának jelölése.

IX. A készülék zajkibocsátása

A címkén az energiafelhasználásra utaló osztályok A-tól G-ig vannak jelölve, ahol az "A+++"-jel a leggazdaságosabb, a "G"-jelű pedig a legkevésbé gazdaságos készüléket jelöli.
Az "A+" és "A++" osztályba sorolt készülékeknél a jelölést ugyanott kell elhelyezni, ahol az "A" osztályba sorolt készülékekét. A "+", vagy "++" jelölés e két legjobb kategóriánál az "A" betű mellett szerepel.

A vásárlók érdeke az, hogy minél nagyobb hasznos űrtartalmú, a lehető legalacsonyabb energiafogyasztással és zajszinttel rendelkező készüléket vásároljanak, természetesen a legolcsóbb áron. Ebben a döntésben igen komoly segítséget jelent ez a címke.

Egy pár szót ejtenék a zajszíntről is, mert az energiacímkén láthatja a dB-ben (decibelben) megadott értéket. Egy átlagos beszélgetés 60 dB. Attól függően, hogy hol lesz a készülék, ez alapján el tudja dönteni a hangszíntet.

Milyen fagyasztó funkciókat érdemes figyelni?

A fagyasztók nem rendelkeznek sokféle funkcióval - nem talál sok programot vagy opcionális extrát.

A főbb jellemzők a következők:

Fagymentes: ez megakadályozza a jég kialakulását, így soha nem kell leolvasztania a fagyasztót
Gyors fagyasztás: nagy mennyiségű friss élelmiszer gyors befagyasztására szolgál. Minél gyorsabban lefagy az élelmiszer, annál frissebb marad.
Magas hőmérséklet figyelmeztető riasztás: amennyiben a fagyasztó hőmérséklete emelkedni kezd, riaszt, így lehetőségünk van megoldani a problémát és nem enged ki a fagyasztott étel.
Nyitott ajtó riasztás: ha véletlenül nyitva felejti az ajtót, riaszt a készülék.

Tudjon meg többet a fagysztókról:

Legfontosabb a fagyasztó választásnál

Kisokos fagyasztókhoz

6+1 tény Bosch NoFrost hűtő- és fagyasztó készülékekről

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.