Hogyan válasszunk főzőlapot? Találja meg a legjobb főzőlapot!

főzőlap választás

Hogyan válasszunk főzőlapot?

Találja meg a legjobb főzőlapot, amely otthonába a legideálisabb! Olvassa el cikkünket, nehogy kimaradjon valami!

A méret a lényeg

Ha felújítás előtt áll, mindenképpen olyan főzőlapot válasszon, amely a legjobban megfelel igényeinek és stílusában is tökéletesen illeszkedik a konyhájához. Először is, mivel beépíthető készülékről van szó, célszerű előre tervezni, és milliméterre pontosan lemérni a főzőlap helyét. A szélességén kívül a mélység és a magasság is fontos. (Vannak olyan főzőlapok, amelyek alá nem lehet sütőt tenni stb.)

A főzőlapokon 1-6 főzőzóna található, ez függ a szélességtől is, de ha van hely, Ön döntheti el, mennyire van szüksége. Azt is érdemes figyelnie, van-e bővíthető-e a főzőzóna, mert olyan esetekben, mikor váratlanul betoppan a család, nagy megkönnyebbülés, ha nagyobb fazekakban rotyoghat az ebédrevaló.

A készülékek leggyakrabban 60cm szélesek, de népszerűek a nagyobb, 70 vagy 90 cm-es modellek is. Ezen kívül vannak még két főzőzónás főzőlapok, illetve 100-110 cm-es változatok is, amelyek azonban elég ritkák. 

Most gondolkodjon el, hogy Önnek mekkora főzőlap a legideálisabb méretű!

 

Típus

A gáz főzőlapot sokan szeretik, mert régóta használják, mert azt szokták meg, és egyelőre olcsóbb, mint az áram. Azonnal ad hőt, finomabban lehet szabályozni a hőmérsékletet, és nagyobb teljesítménnyel melegíti az edényt. Az egykezes szikragyújtással rendelkező modellek a kezelése nemcsak kényelmes, de biztonságos is. Gyorsan felfűt, hamar kihűl. Nem érzékeny az edény alján található egyenetlenségekre. A gázfőzőlapok már rendelkeznek termoégésbiztosítással, amely garantálja, hogy ha elalszik a láng, már nem fog tovább áramlani a gáz az otthonába. Így nem kell félni a gázmérgezéstől.

A hátrányairól sem feledkezhetünk meg: esetenként nehéz lehet bekötni a konyhába, használata során égéstermék keletkezik, amit el kell vezetni, illetve a felület tisztítása is macerásabb… Meghibásodás esetén mérgező is lehet, még robbanásveszély is kialakulhat.

Ami az elektromos főzőlapot illeti: sokkal biztonságosabb, elsősorban azért, mert a működésekor nem keletkezik égéstermék, nem kell pl. gázszivárgástól tartani, a lakásban bárhol elhelyezhető. Másrészt a modern készülékekben már van maradékhő-kijelzés (így elkerülhető az esetleges égési sérülés) és gyermekzárral is felszerelték őket.

A kerámia főzőlapok előnye, hogy egy sík üvegfelület, ezért könnyebb a tisztítása, az egyszerűsége miatt jobban illik a modern konyhabútorokhoz, és a teljesítménye nem függ a gáz minőségétől.

Ezzel együtt viszont vannak hátrányai is. A gázhoz képest lassabban reagál, nehezebb szabályozni, drágább az áram, ezért több lehet a fogyasztás. Ráadásul arra is vigyázni kell, hogy óvatosan tegyük rá az edényeket, mert az évek alatt csúnyán összekarcolódhat.

Az indukciós főzőlapok a kerámia és a gáz főzőlapok minden előnyét tartalmazzák, sőt, felül is múlják. Igaz, még kevésbé ismertek és elterjedtek, pedig teljesítményüket és adottságiakat illetően is kivételesek.

A működésmódjukról annyit érdemes tudnia, hogy a bennük rejlő indukciós tekercs közvetlenül az edényben fejleszti a hőt, anélkül, hogy a főzőlap átmelegedne. Így pontosan ott koncentrálódik a (meglepően széles skálán mozgó 50–2800 wattos) teljesítmény, ahol szükség van rá. A szabályzásra a készülék villámgyorsan és precízen reagál. Mivel nem forrósodik fel, biztonságos is, és a tisztítása is kényelmes. Ez a típus egyesíti a gáz gyorsaságát az elektromos főzőlapok kényelmes kezelésével. Energiatakarékosabb (az energia 80%-át képes melegítésre fordítani, szemben a gáz főzőlapok 30%-ával), kényelmesebb, és időt is megtakarít kb. 40%-kal.

Egy példa:

  • 2 liter víz felforralásának ideje (15°-ról 90°-ra):
  • Kerámia főzőlap: 9 perc 54 másodperc
  • Gáz főzőlap: 7 perc 01 másodperc
  • Indukciós főzőlap (Power Boost funkcióval): 3 perc 39 másodperc

Hátránya, hogy nem mindegyik edény illik hozzá, csak amelyik „mágnesezhető”. (Például a régi klasszikus lábasok megfelelőek, viszont az új, rozsdamentes acélból készültek nem használhatóak.) Annak megállapításához, hogy melyik edény felel meg, a legegyszerűbb megoldás a „hűtőmágnes teszt”: a hűtőmágnest tegye rá az edényekre, és amelyikre rátapad, az használható.

A három fő típuson kívül vannak kombinált, illetve kombinálható főzőlapok, ha nem tudja eldönteni, melyik a legjobb, használhat többfélét is.

A félindukciós főzőlapokon megtalálható a hagyományos kerámialapos és az indukciós főzőzóna is, így mindkettő előnyeit élvezheti.

A flexindukciós főzőlap annyiban különbözik a sima indukcióstól, hogy sokkal rugalmasabban kezeli az edényméretet és edényformát. Lényegében a főzőlapon akárhova lehet rakni az edényt, és lehet akár kerek, akár szögletes, kicsi vagy nagy.

Az olajsütő egy elég speciális főzőlap, medenceszerű bemélyedéssel, kivehető kosárrésszel.

A lávaköves grill főzőlap a grillezés szerelmeseinek ajánlott, sokkal finomabbra sül rajta a hús!

A Teppan Yaki főzőlap a japán konyha rajongóinak készült. Halak, húsok, zöldségek sütésére, grillezésére a legjobb.

Gáz Elektromos Kerámia Indukciós Flexindukciós

 

Stílus

Míg a kerámialapos főzőlapoknál csak a keret színét tudjuk megválasztani, a gáz főzőlapoknál szinte már a szivárvány minden színében találunk példányokat. A felület anyaga szempontjából is megnőtt a választék.

A Gorenje főzőlapja kitűnő választás lehet egy rusztikus stílusú konyhába.

 

Praktikus funkciók

A mindennapokban nagyon megkönnyíti, kényelmessé és élvezetessé teszi a főzést, ha a főzőlap praktikus adottságokkal rendelkezik a hagyományos funkciók mellett. Ilyenek az érintőgombos vezérlés, LED kijelzők, az edényfelismerő funkció…

Mivel olyan készülékről van szó, amely nem rendeltetésszerű használat esetén veszélyes is lehet, nem árt, ha a gép biztonságos. Hasznos, ha van benne gyerekzár, illetve jó hír, hogy a gyártók a korszerűbb típusokat már jó néhány precíz biztonsági funkcióval szerelték fel. A biztonsági kikapcsolás például azt jelenti, hogy a beállított fokozattól függően bizonyos idő után a készülék magától kikapcsol, amennyiben hosszabb ideje megszakítás nélkül működik. A főkapcsolóval a készülék egy gombnyomásra üzemen kívül helyezhetp, a maradékhő kijelzés pedig precízen mutatja, ha még forró a főzőlap stb.

Ha kíváncsi, mit tudnak az új főzőlapok a régiekhez képest, nézze meg itt!

Tekintse meg legnépszerűbb, főzőlapjainkat!

Ha bármilyen kérdése van a termékkel, vagy a szállítással kapcsolatban, javaslom, hívja főzőlapszakértő kollégámat közvetlenül a +36 1 478 2128-as telefonszámon.

Tovább a főzőlapokhoz!

Ismerje meg a HOMEFORT márkájú kerámia főzőlapokat és indukciós főzőlapokat, melyek biztonságosak és egyszerűek. Semmilyen felesleges funkciót nem tartalmaznak és abszolút árbarát készülékek, melyek hosszútávon fogják hatékonyan szolgálni!

HOMEFORT HFBK64T0B Beépíthető Kerámia főzőlap

homefort kerámia főzőlap

Gyorsan, kevés takarítással szeretné a mindennapi főzést megoldani?   
Ezt a fekete modern kerámiaüveg főzőlapot könnyű tisztántartani, és a dizájnát barátnői is megirigyelik, miközben egyszerű, biztonságos, megbízható, időzíthető, és a booster funkcióval gyorsan fognak az ételei elkészülni.

Nézze meg a HOMEFORT HFBK64T0B kerámia főzőlapot oldalunkon >>>

HOMEFORT HFBI64T2B Beépíthető Indukciós főzőlap

homefort indukciós főzőlap

A hatékonyság mellett a biztonság a legfontosabb Önnek? Ez a 4 indukciós főzőzónával rendelkező főzőlap a jó választás. Használatával rövidebb idő alatt és jóval, kevesebb energiafelhasználással főzhetünk.

Nézze meg a HOMEFORT HFBI64T2B Beépíthető Indukciós főzőlapot >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Febr 23.

HOMEFORT főzőlap termékajánló