Hogyan válasszunk tűzhelyet?
Részletes útmutató, hogy megismerje a tűzhelyek világát
Tippek és tanácsok a tökéletes tűzhely kiválasztásához. Olvassa el cikkünket és tudja meg, melyik tűzhely való az Ön konyhájába.
Habár a háztartási gépeket illetően nehéz lenne felállítani egy fontossági sorrendet, azt biztonsággal állíthatjuk, hogy a tűzhely az egyik legfontosabb, leggyakrabban használt konyhagép.
Ha Ön nem vérbeli szakács, és csak ritkán süt-főz, akkor is fontos, hogy az elkészült ételek kifogástalan minőségűek legyenek, már pedig ehhez nem csak a megfelelő alapanyagokra van szükség. :) Manapság már nagyon sokféle, extrábbnál is extrább tűzhely van a piacon, így nem csoda, ha nehezen tud kiigazodni.
Méret, kialakítás és elhelyezése a tűzhelyeknek
A leggyakoribb az 50 és 60 cm széles tűzhely, de akad olyan is, ami 150 cm széles. A nagyobbakon egyrészt több főzőzóna kap helyet, másrészt pedig a zónák távolabb vannak egymástól, így a legnagyobb edények is elférnek rajta. Összességében elmondható, hogy egy átlagos családnak általában elég a 60 cm-es.
Az is fontos, hogy milyen méretű a sütőtér, hiszen ha nagyobb, akkor egy méretesebb edény, vagy akár többféle étel is elfér benne. Az átlagos tűzhelyek esetében 55-65 literes a sütőűrtartalma, természetesen, ha szélesebb kivitelezésű modellt választ, annál nagyobb lesz a sütő térfogata. Például egy 90 cm széles típusnál már 87 literes is lehet a sütőtér stb.
A méret mellett legalább olyan fontos, hogy eldöntse, hova szeretné helyezni az új tűzhelyét, és milyen csatlakozásra van lehetősége.
Ha elektromos készülékről van szó, akkor kérje ki szakember véleményét azzal kapcsolatban, hogy a rendszer elbírja-e a nagyteljesítményű gépet.
Emellett ha lehet a beüzemelést is bízza egy villanyszerelőre. A gázkészülékeket pedig kizárólag szakember szerelheti be, és szigorú szabályokat kell betartania. Például biztosítani kell a megfelelő szellőzést, és nem árt, ha páraelszívó is van a tűzhely felett.
Gáz vagy villany/elektromos tűzhelyet válasszon?
A gáztűzhely egyik nagy előnye, hogy maguk a készülékek olcsóbbak, illetve a működtetésük is gazdaságosabb, mint a villanytűzhelyeké. A gáz főzőlapok rugalmasabban használhatók, a kívánt hőfok egy szempillantás alatt beállítható, azonnal elérhető a maximum teljesítmény. Elzárás után nem égetheti már oda az ételt, gyorsan kihűl, és például a népszerű wokhoz is ideális.
Ha elektromos tűzhellyel szimpatizál, arról azt érdemes tudnia, hogy a hő kibocsátás egyenletesebb, és tovább is tart – szemben a gáztűzhelyekkel. Biztonságosabb is mint a nyílt lángú gázfőzőlap, nyilván itt is megégetheti magát az ember, ha nem elég óvatos a kihűlő főzőzónákkal. Hátránya, hogy valamennyivel drágább a gáz készülékeknél.
Néhány típus mindkét adottsággal rendelkezik, azaz az elektromos sütőhöz egy gáz főzőlap jár(kombinált tűzhely). Ha gáztűzhelyről vált kerámialaposra, biztosan beletelik egy kis időbe, amíg megismeri a trükkjeit, utána viszont szemmel láthatóak lesznek az előnyei. Mivel a felülete egy sík üveglap, sokkal könnyebben tisztítható, és a teljesítménye nem függ a gáz minőségétől.
Vizsgáljuk meg gázfőzés és gázsütés azaz a gázfűzhely tulajdonságait
A gáz főzőlap – a hagyományos, mégis népszerű választás
A gáz főzőlap még ma is sok háztartás kedvence, nem véletlenül. Azonnali lángot ad, gyorsan reagál a hőmérséklet-változtatásra, és érzéssel lehet rajta főzni – ezt sokan nem cserélnék le másra. A láng jól látható, így könnyen szabályozható a hőfok, akár csak egy kis melegítéshez, akár erős pirításhoz van rá szükség.
A gázfőzőlapok bármilyen edénnyel használhatók, nem kell speciális aljú fazekat vagy serpenyőt vásárolni hozzájuk. Ráadásul a folyamatos rácsozás kényelmesen megtartja a nagyobb edényeket is, akár több zónán keresztben is.
Milyen extra funkciókat tud ma egy gáz főzőlap a tűzhelyen?
-
Szikragyújtás gombnyomásra – nincs több gyufa vagy öngyújtó, a főzőzónák automatikusan begyújthatók a forgatógomb lenyomásával.
-
Lángőrző biztonsági szelep – ha elalszik a láng (pl. kifut az étel), a rendszer automatikusan elzárja a gázt – ez ma már szinte minden új gázfőzőlapban alap.
-
WOK égő – egyes modellek extra erős középső égővel rendelkeznek, ami magas hőmérsékleten, gyorsan pirítja az ételeket – ideális wokhoz, nagy serpenyőkhöz vagy gyors főzéshez.
-
Masszív öntöttvas edénytartók – stabilan tartják az edényeket, és stílusos megjelenést is adnak a tűzhelynek.
-
Központi lángszabályozás – modernebb modellek már finoman hangolható égésszabályozással érkeznek, így még precízebben lehet főzni.
A gáz főzőlap tehát nemcsak klasszikus és megbízható, de ma már biztonságosabb és kényelmesebb, mint valaha. Ha a közvetlen lángot és az azonnali reakcióidőt értékeled, továbbra is kiváló választás – akár kezdő, akár tapasztalt szakácsként.
Gáz sütők funkciói a gáztűzhelyeknél
Alsó gázégő – hagyományos alsó sütés
A legtöbb gázsütő alján található egy gázégő, amely alulról melegíti fel a sütőt. Ez a klasszikus sütési mód ideális egy- vagy kéttepsis sültekhez, rakott ételekhez, tésztákhoz. Ez az alapfelszereltség.
Az alábbi funkciók műkődéséhez szükség van áramra, de ezt egy közeli konnektorral meg tudja oldani.
Felső grill (gáz- vagy elektromos grill)
Sok kombinált gázsütő már rendelkezik felső grillező egységgel is – vagy gázlángos kivitelben, vagy elektromos grillként.
Ez lehetővé teszi az ételek pirítását, gratinírozását, vagy a húsok ropogós kérgéhez szükséges felső hő biztosítását.
Forgónyárs / grillnyárs (rotisserie)
Bizonyos típusokban megtalálható a forgó grillnyárs, amelyen csirke, hús vagy hal forgatható. A forgás egyenletesen süti meg az étel minden oldalát – különösen népszerű a grillezett csirke rajongóinak körében.
Belső világítás
A modernebb gáztűzhelyekben belső sütőtér-világítás is van, így anélkül is ellenőrizhető az étel, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját.
Légkeverés gázsütőben?
Bár ritkább, de néhány modern gázsütő már rendelkezik beépített ventilátorral, amely segít egyenletesebben eloszlatni a meleget a sütőtérben. Ez nem teljes értékű légkeverés, mint elektromos sütőknél, de sokat javít az eredményen. Nézze meg a Electrolux LKG504011X Gáztűzhelyet amelyben van egy ventillátora sütőtérben így megoldott a légkeverés.
A gázsütők is lehetnek öntisztítók:
– Katalitikus tisztítás: akatalitikus réteggel rendelkeznek, ami megkönnyíti a sütő tisztítását. Ez a réteg "felszívja", majd 250°C-on oxidálja a zsírt. Egyes modelleknél ez a réteg megtalálható a sütő oldalán, tetején és hátulján, míg más modelleknél csak a sütő hátsó falán van. A katalitikus réteg érzetre olyan mint a csiszolópapír. Az étel nem marad a felülethez tapadva, amikor az felmelegszik. Ez megkönnyíti a sütő hatékony tisztítását.
– AquaClean vagy HydroClean: Ezek a tisztítások a gőzt hívják segítségül; a víz elpárologtatásával távolítja el a sütőben lerakódott makacs zsír- és ételmaradványokat.
Kombinált tűzhely – a gázfőzés élménye és a elektromos precíz sütés
A kombinált tűzhelyek a legnépszerűbb megoldások közé tartoznak a mai háztartásokban. Ezek a készülékek gázfőzőlapot és elektromos sütőt kombinálnak, így egyesítik a klasszikus gázfőzés előnyeit az egyenletes, precíz elektromos sütéssel.
A gázlángon való főzés sokak szerint gyorsabb, jobban szabályozható és „érzéssel” főzhető – különösen népszerű a magyar konyha szerelmesei körében. Ugyanakkor az elektromos sütő pontos hőfokkal, légkeveréssel, grill- vagy akár gőzfunkcióval sokkal kiegyensúlyozottabb sütési eredményt biztosít.
Kiknek ajánlott?
– Akik megszokták a gázfőzést, de szeretnének modern, pontos sütőt
– Akik egy készülékben keresik a legjobb kompromisszumot a hagyomány és a technika között
– Akik nem szeretnének külön beépített sütőt és főzőlapot, hanem egyben keresnek kompakt megoldást
Nézzük az elektromos főzőlapot a tűzhelyeknél
Vasmagos, hagyományos elektromos főzőlap (öntöttvas platni)
Ez a régi típusú elektromos főzőlap masszív, jól bírja a strapát, de lassabban melegszik fel és lassabban is hűl le. Általában belépő kategóriás tűzhelyeken található meg.
Előnyei:
– Olcsóbb
– Bármilyen edénnyel használható
– Strapabíró, egyszerű felépítés
Hátránya:
– Lassan reagál
– Nehezebb tisztítani
– Kevesebb precizitást ad
2. Kerámialapos főzőlap (üvegkerámia)
A kerámialapos tűzhelyek a mai modern háztartásokban sokkal elterjedtebbek. A sima, fényes üvegfelület alatt elektromos fűtőszálak melegítik fel az edényt.
Előnyei:
– Esztétikus megjelenés
– Könnyű tisztítani
– Gyorsabban melegszik, mint a vasplatni
– Digitális vagy érintős vezérlés is elérhető
Fontos: Bármilyen edény használható rajta, amelynek az alja sima.
Indukciós főzőlap – a legmodernebb megoldás
Egyes szabadonálló tűzhelyek már indukciós főzőlappal is elérhetők, ami a legkorszerűbb és legenergiatakarékosabb megoldás. Itt a hő közvetlenül az edényben keletkezik, nem a főzőlap melegszik fel. Az indukciós főzőlap tartalmazza a kerámialapos előnyeit, ugyanakkor kevesebbet fogyaszt, rugalmasabb az edény méretét tekintve, és gyorsabban reagál a fokozatszabályozásra.
Előnyei:
– Nagyon gyors és pontos hőszabályozás
– Energiatakarékos, csak ott fűt, ahol edény van
– Biztonságos: nem forrósodik fel a főzőlap környezete
– Modern, elegáns megjelenés
– Gyerekzár, időzítő, érintőpanel gyakran alapfunkció
Fontos: csak mágneses aljú edényekkel működik (Tesztelheti az edényeit, a módja, hogy egy hűtőmágnest rárak az edényre. Amennyiben megmarad, az edény alkalmas indukciós főzőlaphoz)
Melyik főzzőlap típus való Önnek?
Típus | Előny | Kinek ajánlott? |
Öntöttvas (platni) | Olcsó, egyszerű, tartós | Albérletbe, nyaralóba, alapigényekhez |
Kerámialap | Szép, gyorsabb, könnyen tisztítható | Modern konyhába, középkategóriás használathoz |
Indukciós | Precíz, gyors, biztonságos, energiatakarékos | Gyakran főzőknek, energiatudatos felhasználóknak |
Néhány szó az tűzhelyek elektromos sütőrészéről
Legtöbben az elekromosat részesítik előnyben, mert nem csak alulról melegít, illetve a levegő keringése is megoldott, így az ételek sokkal szebben és egyenletesebben sülnek. Ezen kívül az elektromos sütőkben sokkal több funkció áll az Ön rendelkezésére, például grillezés, hőlégbefúvás, légkeringetés stb. A vezérlése is precízebb, professzionálisabb a gázsütőknél. Tudásukat illetően lehetnek multifunkcionális, klasszikus 6-8 funkciós sütők, illetve vannak még 9-10 funkciós szupertűzhelyek is, ráadásul egész jó árban. Vannak, akik viszont mindezek ellenére a gázsütőre esküsznek, mert a tűz sokkal természetesebb ízeket hoz elő.
Extra funkciók az elektromos tűzhelyek sütőiben
Egyes modern elektromos tűzhelyek már gőzsütőként vagy légkeveréses AirFry készülékként is működnek, így nincs szükség külön konyhai gépekre. Az olyan funkciók, mint a pizza mód, a gyors előmelegítés vagy a húsprogramok, valódi segítséget nyújtanak a hétköznapi főzés során.
AirFry funkció – Forró levegő segítségével, olaj nélkül lehet ropogós hasábburgonyát, zöldséget vagy panírozott ételeket készíteni.
Gőzfunkció – A hozzáadott gőz megőrzi az ételek szaftosságát, különösen húsok, péksütemények és zöldségek esetén.
Gyors előmelegítés – Lerövidíti a sütési időt, ideális, ha sietsz.
Pizza program – Extra magas hőfokon, alulról és felülről süt egyszerre – tökéletes ropogós tésztát eredményez.
Alsó-felső sütés (hagyományos mód) - A klasszikus sütési beállítás – egyszerre működik az alsó és felső fűtőszál. Ideális például pogácsa, piskóta, egytálételek sütéséhez.
Légkeveréses sütés (hőlégkeverés) - A hátul beépített ventilátor a forró levegőt egyenletesen áramoltatja a sütőtérben, így az étel minden oldala egyszerre sül meg. Egyszerre több szinten is süthet, nincs szükség forgatásra.
Ideális süteményekhez, leveles tésztához, húsokhoz, zöldségekhez.
Alsó sütés (csak alsó fűtés) - Csak az alsó fűtőszál működik. Hasznos, ha az étel alja még nem sült át, vagy nedvesebb tésztáknál (pl. quiche, gyümölcstorta).
Tipp: pizzánál is jól jöhet, ha ropogósabb alsó réteget szeretne.
Grill funkció (felső fűtés vagy infragrill) - A felső fűtőszál (vagy speciális grillrúd) nagy hőfokon pirítja az étel tetejét. Tökéletes gratinírozáshoz, sajttal sült ételekhez, zöldségekhez, halhoz vagy húshoz.
Tipp: vékony húsokhoz válaszd a kisgrillt, vastagabbhoz a teljes grillt.
Kihúzható teleszkópos sín – A forró tepsi biztonságosan, stabilan kihúzható, nem kell félni a kiborulástól.
Katalitikus vagy pirolitikus tisztítás – Öntisztító rendszerek, amelyek lerövidítik vagy teljesen feleslegessé teszik a kézi takarítást.
Gáz tűzhely Elektromos tűzhely Kombinált tűzhely
Biztonság a tűzhelyeknél
Ha van kisgyerek a családban, mindenképpen olyan készüléket válasszon, amelyen van gyerekzár, így jó néhány baleset megelőzhető.
Az elektromos készülékeket sokan biztonságosabbnak tartják, mint a gázzal működőeket, de azért nem árt tudni, hogy ez sem teljesen veszélytelen. A korszerűbb főzőlapok már precízen kijelzik a maradékhőt, így segítenek megelőzni a kellemetlen baleseteket. A legjobbak ilyen szempontból az indukciós főzőlapok, amelyeknél a munkalap nem melegszik fel főzés közben, így nem fordulhat elő, hogy a kisgyerekek, vagy felnőttek egy óvatlan pillanatban megégetik a kezüket.
Válasszon olyat, amelynek az ajtaja különleges biztonsági hőszigeteléssel van ellátva, azaz vastagabb, több rétegű üvegből áll. Az ilyen modellek azért is jók, mert nem engedik ki annyira a hőt (és az illatokat), így a konyha sem melegszik fel annyira a sütéstől.
Extra funkciók a tűzhelyeknél
A tűzhelyek esetében is megtalálhatók azok a különleges adottságok, amelyekkel a használatuk sokkal kényelmesebb és élvezetesebb lehet.
A tűzhely sütőterének használatakor a legnagyobb kényelmetlenséget talán a készülék tisztítása okozza. A korszerű tűzhelyek ezt a terhet is leveszik a válláról. Például ha katalitikus tisztítású tűzhelyet választ, akkor a benne található speciális réteg már a sütés ideje alatt felszívja a zsírokat, így nincs lerakódás. Takarításkor csak egy nedves ruhával törölje át a gépet, és már kész is van. :)
A pirolitikus tisztítású készülékeket is egyszerű tísztani. Ebben az esetben a program égéssel távolítja el a szennyeződéseket, így önnek csak a hamut kell kitörölnie.
A hidralitikus tisztítású tűzhelyek öko-barát tisztítással bírnak, és kevés energiát fogyasztanak. Ekkor csak segítséget kapunk a sütő tisztításához pl. gőzzel. Ezek a módszerek is hasznosak ahhoz képest, ha eddig semmilyen öntisztító funkcióval nem rendelkezett a tűzhelyünk.
Ezen kívül vannak könnyen tisztítható modellek is, amelyeken a szennyeződések eltávolítása egy egészen kivételes felületkezelésnek köszönhetően sokkal kényelmesebb és könnyebb.
A tisztításnál az is előnyt jelent, ha a sütő ajtaja többrétegű teleüveg, mert ez semmilyen éllel, horonnyal nem rendelkezik, így letörölni sokkal könnyebb, mint a hagyományos ajtókat.
Figyeljen az olyan tartozékokra, amelyek egy-egy sütési folyamatban jó, ha kéznél vannak. Ilyen például az elektronikus óra, a húshőmérő, zsírfogó tálca stb.Ha a tűzhely elektronikus órával rendelkezik, akkor a pontos idő és a beállított sütési idő mellett ezeknél a típusoknál a gyermekzár aktiválása is látható. Egyes tűzhelyek gyárilag ezeket a kiegészítőket is kínálják.
Az ergonomikus, süllyeszthető kezelőgombok kikapcsolt állapotban tökéletesen belesimulnak a kezelőlap síkjába, így amellett, hogy a tisztításuk kényelmes, Ön mindig pontosan láthatja, mikor van bekapcsolva a készülék.
Tekintse meg legnépszerűbb, tűzhelyeinket!
Kérdése van, segítünk Önnek! Itt tájékozódhat: Szakértői szaktanácsadás
Melyik tűzhelytípus való Önnek?
Előnyök és hátrányok a gáz, elektromos, kerámia, indukciós tűzhelyeknél
Sokan használunk komplett tűzhelyet, és nem külön beépíthető sütőt, főzőlapot.
Praktikus mert egy készüléket kell csak beüzemelni, elhelyezni és az ára is sok esetben alacsonyabb, mint ha külön választunk sütőt és főzőlapot. Azon konyhákban ahol eddig tűzhely volt, egyszerűbb egy újat venni és a régi helyére berakni, mint átépíteni a konyhabútort, hogy helyet csináljuk a beépíthető sütőnek és főzőlapnak.
Az exkluzívó konyha titka
Az indukciós főzőlapok beépített elszívóval nem csupán helytakarékosak, de esztétikai szempontból is vonzó megoldást kínálnak a modern konyhák számára. Ezek az eszközök a legújabb technológiát ötvözik a praktikus kialakítással, így a főzés egyszerre válik precízzé és kényelmessé, miközben a konyhai környezet tiszta és friss marad.
Az Indukciós főzési Technológia Előnyei
Az indukciós főzőlapok kiemelkedő hőszabályozási képességgel rendelkeznek, ami lehetővé teszi a pontos főzést és sütést. Azonnal reagálnak a hőfok állítására, így a főzési folyamat gyorsabb és energiatakarékosabb. Az indukciós technológia emellett biztonságosabb is, mivel a főzőlap csak az edény jelenlétében melegszik fel, csökkentve ezzel a balesetek kockázatát.
Divat lett manapság olaj nélküli fritőzt, vagyis forrólevegős asztali sütőt vásárolni, de tényleg szüksége van rá?
Az egészséges élethez hozzátartozik, a kevés sütőolaj használata, ezért kelendőek az olaj nélküli fritőzők, melyeket sokan AirFry vagyis forró levegős sütőnek hívnak.
Tudta, hogy az Air Fry készülékek a légkeveréses sütőhöz hasonlóan működnek? Valójában, ha van légkeveréses sütője, akkor lehet, hogy nincs szüksége önálló olajnélküli fritőzre, hogy olyan ropogós eredményt kapjon, amelyről ezek az asztali készülékek ismertek. Az Air Fry legnagyobb előnye, hogy olaj nélkül vagy kevés olajjal készíthetünk benne ropogós ételeket, de mindezt egy korszerű beépíthető sütő is tudja. Így gondolja végig, hogy szeretne-e a konyhájába még egy olyan készüléket mely helyet foglal és nem biztos, hogy sűrűn fogja használni.