Hűtőszekrény vásárlási útmutató: Amit mindenképp tudnia kell!

Egy új hűtőszekrény vásárlása nem kis befektetés, és rengeteg lehetőség közül választhatunk. Ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes modellt, fontos tisztában lenni néhány alapvető szemponttal és elkerülni a gyakori hibákat. Ez az útmutató segít eligazodni a hűtőszekrények világában, hogy biztosan a legjobbat válasszuk az otthonunk számára.

Hűtőszekrény vásárlási útmutató

Fontos kérdések, melyeket végig kell gondolnia! 

1. Milyen típusú hűtőszekrényt válasszunk?

Egyajtós hűtőszekrény: Ideális kis háztartások számára, ahol nincs szükség külön fagyasztóra.
Kétajtós hűtőszekrény: A leggyakoribb típus, külön hűtő- és fagyasztórészleggel.
Side-by-Side hűtőszekrény: Nagyobb háztartásoknak ajánlott, mivel nagyobb tárolókapacitással rendelkezik, és gyakran több funkcióval is ellátott.
Francia ajtós hűtőszekrény: Luxus megoldás, mely két felső ajtóval és egy alsó fagyasztóval rendelkezik.
Beépíthető hűtőszekrény: Elegáns és modern megjelenés, amely tökéletesen illeszkedik a konyhabútorhoz.

Hogyan válasszunk hűtőt?

A további kérdésekre is tudnia kell a választ.

2. Méret és kapacitás

A hűtőszekrény méretének kiválasztásakor figyelembe kell venni a rendelkezésre álló helyet és a háztartás igényeit.

Íme néhány tipp:

  • Mérjük meg a hűtőszekrény helyét, és hagyjunk helyet a szellőzésnek.
  • Vegyük figyelembe a család méretét: egy négyfős család számára legalább 300-400 literes hűtőszekrény ajánlott.
  • Gondoljuk át, milyen gyakran vásárolunk friss élelmiszert, és mennyi tárolókapacitásra van szükségünk.

Iratkozzon fel személyes tippeinkre és éljen az ajándékával:

Kérem a kuponom:

3. Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság nemcsak a környezetvédelem szempontjából fontos, hanem hosszú távon pénzt is megtakaríthatunk vele.

Érdemes odafigyelni a következőkre:

  • Energiaosztály
  • Éves energiafogyasztás: Nézze meg a termék adatlapját, hogy megtudja, mennyi áramot fogyaszt évente.

Energiacímke:

Az energiacímke, ami választ ad az áramfogyasztással kapcsolatos kérdésekre is
Az energiafogyasztás „annum” azaz éves fogyasztásként van megadva kWh-ban. Így könnyedén megállapíthatja a készülék éves fogyasztását. A kwh-ban megadott értéket kell felszorozni a kwh áramdíjával. Ez jelenleg kb. 70 Ft egy átlagos otthonba. Tehát ha a készülék 170 kwh/annum fogyasztással bír, akkor az 170x70Ft = 11900 Ft amely havonta 11900/12= 992 Ft.

Az energiacímkén ezenfelül megtalálja még a hűtőrekeszek és, ha vannak, a fagyasztórekeszek összes térfogatát literben, a zajkibocsátási értéket dB-ben (35dB zajkibocsátás egy suttogás, tehát halk működést biztosít) és a zajkibocsátási osztályról is tájékoztat majd.

1/ QR-kód
2/ Energiahatékonysági osztály
3/ Éves energiafogyasztás kWh-ban (az új szabványos feltételek mellett mérve)
4/ Fagyasztórekeszek összes térfogata
5/ Hűtőrekeszek összes térfogata
6/ Zajkibocsátási érték 1 pW hangteljesítményre vonatkoztatva, db(A)-ben és zajkibocsátási osztályban megadva

4. Funkciók és extrák

A hűtőszekrények számos kényelmi funkcióval és extrával érkezhetnek. Néhány hasznos tulajdonság:

  • No Frost technológia: Megakadályozza a jégképződést, így nem kell manuálisan leolvasztani a fagyasztót.
  • Víz- és jégadagoló: Friss vizet és jeget biztosít közvetlenül a hűtőből.
  • Zónázott tárolók: Külön zónák a zöldségek, húsok és tejtermékek számára, hogy tovább frissen maradjanak.
  • Smart hűtőszekrény: Okos funkciók, mint a Wi-Fi kapcsolat, érintőképernyő és távoli vezérlés.

5. Márkák és garancia

Válasszon megbízható márkát, amely hosszú távú garanciát és jó szervizhátteret biztosít. Néhány ismert és megbízható márka:

  • Bosch
  • Gorenje
  • Homefort
  • Whirlpool
  • Electrolux

6. Árak

Az árak széles skálán mozognak, így fontos meghatározni a költségvetést, amit a hűtőszekrényre szánunk. Ne feledjük, hogy a drágább modellek gyakran hosszú távon megtérülnek az energiahatékonyság és a tartósság révén. Szerencsére már vannak a piacon olyan ár-érték arányú készülékek, melyek választásával minőséget és barátságos árakat is kapunk. Ilyen termékek a Homefort márka hűtőszekrényei például.

Egy új hűtőszekrény vásárlása komoly döntés, de megfelelő információkkal és tudatossággal könnyedén megtalálhatjuk a számunkra tökéletes modellt.

7. Klímabesorolás

Az emberek általában azt gondolják, hogy a hűtőszekrényük bármilyen körülmények között működni fog, de ez korántsem igaz. A legtöbb hűtőszekrénynek van egy univerzális klímabesorolása, amely jelzi, hogy milyen környezeti hőmérsékleten tud optimálisan működni. Ez a klímabesorolás négy kategóriát tartalmaz: SN, N, ST és T. Mindegyik kategória egy specifikus hőmérsékleti tartományt határoz meg.

  1. SN (Bővített Mérsékelt): Ez a kategória akkor alkalmazandó, ha a hűtőszekrényt olyan helyiségbe helyezzük, ahol a külső hőmérséklet +10°C és +32°C között van. Ez az ideális választás hidegebb éghajlati viszonyok esetén.
  2. N (Mérsékelt): A N kategória akkor érvényes, ha a külső hőmérséklet +16°C és +32°C között van. Ez a leggyakoribb kategória, amely a legtöbb hűtőszekrény esetében alkalmazható.
  3. ST (Szubtrópusi): Ha a hőmérséklet a +18°C és +38°C között mozog, akkor az ST kategóriát kell választani. Ez például a melegebb éghajlaton élők számára lehet fontos.
  4. T (Trópusi): A T kategória a legmagasabb hőmérsékleti tartományt jelöli, +18°C és +43°C között. Ez a kategória olyan területekre vonatkozik, ahol rendszeresen nagyon meleg van.

Miért fontos ez a klímabesorolás? Nos, a hűtőszekrények működése szorosan összefügg a külső hőmérséklettel. Ha a hűtőszekrényt nem a megfelelő klímakategóriába helyezzük, az hatással lehet az energiatakarékosságra és a hűtőszekrény teljesítményére.

8. Kompresszorok, hűtőkörök száma

Régebben többen kérdezték, hogy hány kompresszoros a hűtő? Manapság már nem jellemző a két kompresszoros készülék. 1 kompresszor van, de sok esetben két hűtőkör. 

Egy hűtőkör: Sok kombinált hűtőszekrény csak egy hűtőkörrel rendelkezi. Az egy hűtőkörös rendszer működése olyan, hogy ha a hőmérséklet emelkedni kezd a normál hűtőtérben, akkor a fagyasztóból származó levegőnyílásokon keresztül hideg levegőt tolnak a normál hűtőszekrénybe, így lehűtve annak levegőjét, hogy visszaállítsák a kiválasztott hőmérsékletet. Ez az egykörös hűtőkör. Sajnos az élelmiszer tárolásnak ez nem a legideálisabb módja.

Két hűtőkörrel felszerelt készülékek.

Tehát a normál és a fagyasztótérnek két külön hűtőkör került kialakításra. Ez azt jelenti, hogy nincs légcsere a két tér között. Nincsenek olyan nyílások, amelyek összekötik a normál teret a fagyasztótérrel, így a két rész teljesen függetlenül használható egymástól és biztonságosan más hőmérséklet állítható be a különböző terekben. A hűtők akár ki is kapcsolhatóak, egymástól függetlenül. A két hűtőkörnek tagadhatatlanul sokféle jótékony, hasznos hatása à tulajdonsága van.

9. Áramkimaradás esetén mennyi ideig tartja a hideget?

Ez az érték a visszamelegedési idő, amely órában  mindig meg van adva a hűtő leírásában,  és minél hosszabb annál jobb.
A hűtőszerkény normál része kb. 3-4 órán keresztül is tudja tartani a hideget, ha nem nyitogatja az ajtaját.
A készülék leírásban a gyártók mindig megadják, hogy a fagyasztó mennyi ideig tudja hidegen tartani az ételt áramkimaradás esetén. A legtöbb fagyasztó 10-24 órán keresztül vagy tovább is megőrzi a hideget a fagyasztórekeszben. ÉS csak ez az idő után kezd el kiolvadni a termék…

Remélem, hogy hasznosnak találta ezt a cikket, amely segít Önnek abban, hogy könnyedén megtalálja a háztartása számára tökéletes hűtőszekrényt. A különböző típusoktól kezdve a méret és energiahatékonyság kérdésein át egészen a fontosabb funkciókig, minden lényeges szempontot érintettünk. Bízom benne, hogy ezek az információk megkönnyítik a döntést, és hamarosan megtalálja azt a hűtőt, amely hosszú távon is megfelel az igényeinek!

 

Kérem a kuponom:

 

Válasszon hűtőszekrényt raktárról, amely akár másnapra Önnél lehet >>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Aug 07.

Hűtőszekrény termékajánló