Ezt az 5 lépést kövesse, hogy a gyerek megegye az uzsonnát!

Mit tegyek, hogy a gyermekem megegye az uzsonát?

Jövő héten kezdődik a suli! Vegyes érzelmekkel várom. Imádtam a nyáron, hogy együtt voltunk a lányaimmal, de várom is, hogy minden visszazökkenjen a rendes kerékvágásba.

Elmentem tegnap befizetni az ebédet a suliba. Első osztályba még reggelit és uzsonnát is kértem, mára már csak az ebéd maradt. Sajnos nem eszik meg az iskolai kaját, így felesleges pénzkidobás volt. Nem vagyunk ezzel egyedül, mert a legtöbb osztálytársa sem eszi meg, sőt van, aki az ebédet sem.

Nekem Apukám csinált minden reggel szendvicset, nagy szeretettel, amit én sokszor elcseréltem nagy lelkiismeret furdalással egy bolti pogácsára.

Én megpróbálok visszaemlékezni az iskolás koromra, és ezért bevonom a döntésekbe a gyártásba a lányaimat, hogy tényleg megegyék, és ne elcseréljék valami haszontalanra az uzsonnájukat.

Lássuk, hogy csinálom:

1. Beszéljen velük az élelmiszerről.

Sokat kell velük beszélgetni arról, hogy mi az egészséges, és hogy kell vitamin dús ételeket készíteni. Ha nem szeretik az zöldséget, akkor is kell egy salátalevél vagy egy-két szelet uborka a rostok miatt a szendóba.

2. Segítsen nekik minél hamarabb segíteni.

Ha segítenek megcsinálni, nagyobb érték lesz számukra, hiszen az ő munkájuk is benne van. Így szerezhetnek egy kis jártasságot a konyhában, illetve megismerhetik az élelmiszereket, vagy azt, hogy a hűtőben hol találhatóak a dolgok. Hozzánk egyszer jött egy 3. osztályos kislány vendégségbe és még az se tudta, hogy kell megvajazni a kiflit, mert anyukája mindent megcsinált helyette. Sajnos a lányaim kinevették, ami kissé kellemetlen volt nekem és neki is.

3. Adjon nekik választást. De ne túl sok választást!

Nálunk a bevált összeállítás: szendvics, gyümölcs, és egy extra dolog (általában valami ropogós, de néha valami édes)

A választás az uzsonna készítés legszebb része. Amikor bevásárol, kérdezze meg, mit szeretnének enni reggelire, uzsonnára. Próbáljanak ki új dolgokat, pl. a rozskenyeret, a magos és zabos dolgokat, a különböző szendvicskrémeket.

Recept: Nálunk nagy sláger a főtt tojás, sonka és majonéz keveréke. A hozzávalókat berakjuk aprítóba és rákenjük a kenyérre. A lányaim csinálják meg előző este, és én reggel csak rákenem. A másik nagy kedvenc a mogyoróvaj (nem nutella, hanem tényleg mogyoróból készült vaj, ami sós) és rá banán szeletek.

Készíthetünk együtt muffinokat, zabos kekszet, kakaós vagy pizzás csigát is.  Rengeteg recept van az interneten. Akár együtt is böngészhetünk.

Hagyja, hogy minden nap más gyümölcsöt válasszon, vagy egye ugyanazt, ha csak azt szereti. A lényeg, hogy egyen gyümölcsöt.

Felnőttként nem kapunk meg bármit amit akarunk, amikor csak akarjuk, és nem baj, ha ezt a gyerekek korán megtanulják. Ezért nyugodtan mondjuk meg, ha valami túl drága és nem engedhetjük meg, de adjunk helyette egy olcsóbb hasonló megoldást. Nálunk ez az extra dolognál szokott lenni. A gyermekeim minden nap pisztáciát és kesudiót vinnének, persze annyit, hogy a barátnőknek is jusson. Ezt szoktam mazsolára, mogyoróra stb.. lecserélni.

4. Időközönként engedjünk…

Hetente inkább kéthetente engedjük meg, hogy egyedül döntsenek. Mi van, ha egy nap egy csak édes fánkot, vagy egy nagy adag chipset választanak? Nos, rendben van, hiszen mi is bűnözünk. Mondjuk meg, hogy oké, de a vacsora akkor tényleg zöldséges egészséges étel lesz, és a következő pár napban rendes ételt kell választania.

A „bűnös” napokon adjunk neki gyümölcs centrifugával vagy turmixszal készített zöldség, gyümölcs juice-t, smoothies-t. Az internet tele van már jobbnál jobb receptekkel.

5. Dobja fel a napját

Csempésszen bele egy kis „Anya” feelinget. Ettől boldog lesz és azonnal beleveti magát az evésbe. Nem kell minden nap, mert akkor unalmas lehet, de időközönként, vagy dolgozatírás napján.

  1. Ha nem tud olvasni rajzoljon neki egy mosolygós smilet, vagy valami aranyosat. Csináljon a szalvétából mókás virágot a szendvics tetejére. Vágja össze a gyümölcsöt kreatívan. Csomagoljon mesefigurás szalvétába.

Remélem, adtam néhány hasznos ötletet, és mindenkinek nagyon jó sulit kívánok!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 12.