Károsíthatja a háztartási gépeket, ha kihúzzuk a konnektorból őket használaton kívűl?

károsítja a gépet, ha kihúzom az áramból?

Károsíthatja-e a háztartási gépeket, ha mindig kihúzzuk a konnektorból, amikor nem működik?

Manapság egyre többen ügyelnek arra, hogy energiát takarítsanak meg és csökkentsék otthonuk ökológiai lábnyomát. Egy népszerű energiatakarékossági szokás az, hogy kihúzzuk a háztartási gépeket a konnektorból, amikor nem használjuk őket. De vajon tényleg jó ötlet ez? Károsíthatja-e a gépeinket, ha állandóan kihúzzuk őket a konnektorból? Ebben a cikkben utánajárunk ennek a kérdésnek, különösen a mosó- és szárítógépek, és mosogatógépek esetében.

HALLGASSA MEG A CIKKET 

Miért húzzuk ki a háztartási gépeket az áramból?

Sokan úgy gondolják, hogy ha kihúzzák a készülékeket, amikor azok nincsenek használatban, csökkenthetik az elektromos áramfogyasztást. Ez valóban igaz, mivel a gépek készenléti (standby) üzemmódban is fogyaszthatnak áramot. Ezen felül a kihúzás védi a készülékeket az áramingadozások és a villámcsapások okozta esetleges károktól is. Azonban, amikor arról van szó, hogy ez káros lehet-e a készülékekre, érdemes egy kicsit részletesebben is megvizsgálni a dolgot.

Hatás a mosógépre, szárítógépre, és mosogatógépre

1. Elektronikus vezérlőpanelek és beállítások

A modern háztartási gépek nagy része – így a mosó- szárítógépek, és mosogatógépek is – elektronikus vezérlőpanelekkel rendelkeznek. Ezek a vezérlőpanelek bizonyos beállításokat tárolhatnak. Ha egy készüléket állandóan kihúznak, akkor ezek a beállítások visszaállhatnak, és esetleg újra kell kalibrálni a gépet. Bár ez nem jelent közvetlen fizikai károsodást, kényelmetlenséget okozhat a felhasználónak, mivel újra be kell állítania a kívánt programokat.

2. Áramingadozások és a gyakori áramellátás-megszakítás

A készülékek gyakori kihúzása és visszadugása kisebb feszültségingadozásokat eredményezhet, különösen, ha nincs megfelelően védett áramforrásunk. Ezek az ingadozások káros hatással lehetnek az érzékeny elektronikus alkatrészekre. Azonban, ha stabil elektromos hálózattal rendelkezik, ez nem jelent különösebb problémát.

3. A készülék élettartama és garancia

Bár a kihúzás nem károsítja közvetlenül a mosó- vagy szárítógépet, a készülékek olyan elemei, mint például a motor vagy a kompresszor, hosszabb ideig tartanak, ha rendszeresen áram alatt vannak. A folyamatos áramellátás biztosítja, hogy a motorok és más mozgó alkatrészek készen álljanak a működésre, amikor bekapcsoljuk a gépet. Ugyanakkor, ha a készülékek folyamatosan áram alatt vannak, az idővel bizonyos alkatrészek túlterhelődhetnek. Érdemes lehet utánanézni, hogy a készülékre vonatkozó garancia milyen feltételeket támaszt az áramellátással kapcsolatban.

Mit tegyen, ha biztonságosabban szeretné használni a készülékeit?

  1. Használjon túlfeszültség-védőt: A mosógépet és szárítógépet érdemes túlfeszültség-védős hosszabbítóra csatlakoztatni. Ez megvédi a készülékeket a hirtelen áramingadozásoktól, anélkül, hogy állandóan ki kellene húzni őket.

  2. Készenléti üzemmód: A modern háztartási gépek többsége rendelkezik energiatakarékos készenléti üzemmóddal, ami minimalizálja az áramfogyasztást, miközben megőrzi a készülék optimális működési feltételeit.

  3. Rendszeres karbantartás: Az is fontos, hogy a mosógépet és a szárítógépet rendszeresen karbantartsa. Tisztítsa meg a szűrőket és ellenőrizze a vízellátást. Egy jól karbantartott készülék kevésbé hajlamos a meghibásodásra, és az energiafogyasztása is optimalizált.

Készenléti üzemmód fogyasztás:

A készenléti üzemmód lényege, hogy a háztartási készülékeink és az otthonunkban még sok energiával működő berendezés bármikor pillanatok alatt ismét működésbe hozható legyen. Ez egy kényelmi funkció, amely a mai rohanó világunkban igazán hasznos. 

Ez a készenléti állapot azonban – értelemszerűen – energiát igényel, még ha sokkal kevesebbet is, mint ha a gépet bekapcsolt állapotban hagynánk. 

Melyik gépek fogyasztják a legtöbbet készenléti állapotban?

Minél modernebb egy készülék, annál kevesebb ez az áramfogyasztása. A készenléti módnál nem a háztartási gépek a legnagyobb fogyasztók.  A készenléti fogyasztást mindig megtalálja a termékek adatlapján. Jellemzően pl. 50w egy mosógépnél.

A háztartásban sok évig a egyértelműen a hűtőszekrényt lehetett az egyik legjelentősebb háztartási fogyasztónak nevezni, hiszen 24 órán át működik, de mára már minden háztartásba beszivárgott egy ettől nagyobb áramzabáló, a televíziós dekóder, azaz set-top box.

A közelmúlt egyik felmérésének eredménye valóban figyelemfelkeltő eredményekkel szolgált. Az amerikai Natural Resources Defense Council szervezet kutatása alátámasztotta, hogy a kábeltévés set-top boxok a legpazarlóbb elektromos berendezések egyike. Az amerikai háztartások 80 százalékában megtalálható berendezések egy év alatt 3 milliárd dollárnyi villamos energiát emésztenek fel, ráadásul ennek nagyobbik részét készenléti állapotban fogyasztják el. Ez az összeg 160 millió készülék, évi 27 milliárd kilowattóra fogyasztását jelenti, amely kilenc közepes méretű (500 MW teljesítményű) szénerőmű éves áramtermelését emészti föl. A magyar háztartásokban működő 3 millió set-top box évente kb. 390 millió kWh-ot fogyaszt, ami 19 milliárd forinttal növeli a fogyasztók számláját. 

Még figyelni kell a számítógépek modemel és routerek fogyasztására is, mert általában ezeknél a termékek között, átlagos érték 5,5 W, legkisebb pedig 3,6 W-ot mértek, és ezeket a készülékek is általában 24 órát üzemelnek.

Az Európai Unió 2008-ben rendeletet adott ki, mely az elektromos és elektronikus háztartási és irodai berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő fogyasztására követelményeket szab meg (1275/2008/EK). 

2013-tól az eredetinél szigorúbb értékek léptek életbe:

  • max. teljesítmény kikapcsolt üzemmódban: 0,5 W,
  • max. teljesítmény készenléti üzemmódban: 0,5 vagy 1 W.

A kisebb érték akkor alkalmazandó, ha a készülék információadás (kijelzés) nélkül vár az aktivizálásra, ha van információadás (kijelzés) is, akkor 1 W is lehet a felvett teljesítmény. A rendelet ugyan meghatározta (nevesítette) ezt a két, korlátozott energiaigényű üzemmódot, de hasonló célú, részben eltérő üzemmódokat is megenged, azzal, hogy a teljesítmény korlát ezekre az üzemmódokra is érvényes.

Sajnos még nem minden készüléknél sikerült ezt a határértéket elérni, de a gyártók sorra javítják a termékeiket. Ezért vásárláskor mindig nézze meg a készenléti üzemmód fogyasztását.

A lényeg, hogy nem a mosógép, szárítógép és mosogatógép készenléti üzemmódja fogja az áramszámláját megnövelni!

Végeredmény

Bár a háztartási gépek, például a mosógép és a szárítógép kihúzása a konnektorból nem okoz közvetlen fizikai károkat, fontos, hogy ezt mérlegelje. Energiatakarékossági szempontból hasznos lehet, de érdemes figyelembe venni az esetleges kényelmetlenségeket és a készülék hosszú távú karbantartási igényeit is.

A legjobb megoldás, ha energiatakarékos módban hagyja őket és biztosítja a megfelelő túlfeszültség-védelmet, így gépei hosszú élettartamúak és mindig készen állnak a használatra, amikor csak szüksége van rájuk.

Nézzen körül az onlineMárkaboltok kínálatában ahol energiatakarékos háztartási készülékeket talál, és most +5 év extra GARANCIÁVAL vásárolhatja meg őket >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Okt 10.
2024 év népszerű mosógépei

nnépszerű 7kg  mosógép

2024-ben mutatok Önnek népszerű 7 kg-os mosógépeket, melyeket szakértőink is ajánlanak!

A 7 kg kapacitású mosógépek mindig is kedveltek voltak vevőink körében. Ezek a gépek nem prémium kategóriásak, viszont nagyon jó minőségűek és árban is elérhetőek. A mai világban nagyon fontos szempont, hogy melyik háztartási gépre mennyi garancia jár, így vevőink körében ez is befolyásolja a döntést és ez is hatással van arra, hogy melyek a TOP 3 mosógépek.

Lássuk!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Jún 05.
Barátságos árak, megbízható működés a HOMEFORT mosógép és szárítógépeknél

Válasszon otthonába illő szettet!

Külön mosógép és szárítógép vásárlása számos előnnyel járhat. Először is, mindkét készüléknek megvannak a maga specializált funkciói és beállításai, amelyek optimalizálják a mosási és szárítási folyamatot az adott típusú ruhákhoz és szennyeződésekhez. Például a mosógép különböző programokat kínál pamut, szintetikus, vagy éppen kényes anyagokhoz, míg a szárítógép különféle szárítási programokat biztosít pamut, gyapjú, vagy akár speciális ruhadarabokhoz. Ezen kívül, külön gépek használata lehetővé teszi, hogy egyszerre mosson és szárítson, ami időt és energiát takarít meg a háztartásban. 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2024. Máj 03.
Olcsóbb Szárítógépet Keres?

olcsó szárítógép

Megéri az olcsóbb szárítógépet választani?

Amikor szárítógépet választunk, az elsődleges szempont gyakran az ár. Sokan az olcsó lehetőségeket keresik a Google-ben, remélve, hogy megspórolhatnak néhány forintot a háztartási költségeiken. Azonban mielőtt azonnal belevágna egy olcsó szárítógép vásárlásába, érdemes fontolóra venni néhány dolgot, ami hosszú távon meghatározó lehet.

Az olcsó szárítógépeknek valóban vonzó az áruk, de mi történik, ha megvásárolja őket? Ebben a cikkben megvizsgáljuk az olcsó és drágább szárítógépek közötti különbségeket, és arra hívjuk fel a figyelmet, hogy milyen fontos szempontokat érdemes figyelembe venni a döntéshozatal előtt.

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2023. Szept 18.