A házi kenyér tökéletes receptje!
A házi kenyér tökéletes receptje!
Süssem meg a nagymama kenyerét...
Otthon illata a tökéletesre sült kenyéré!
Evett már fa tüzelésű kemencében sült házi kenyeret? Egy igazi gasztronómiai csoda a bolti kenyerekhez képest.
Nagymamám falun élt és kislánykoromban sokat voltam nála. A kenyér mindig lenyűgözően roppanós és finom volt. Felnőttem és a városi forgatagban sehogy sem tudtam visszahozni ezt a feledhetetlen íz élményt.
De most sikerült!
Rengeteg receptet kipróbáltam már, de nem lettek az igaziak. Összeestek, rágósak voltak, nem ropogott a tetejük, iszonyúan morzsálódtak, és még sorolhatnám napestig.
Aztán megtörtént az áttörés és kiderült, hogy nem a recepttel volt a gond, hanem a sütőmmel.
Épp konyha felújításban volt a családom, amit nagyon élveztem. Sokat keresgéltem a háztartási gépek, márkák között, míg eldöntöttem, hogy mi a nekem való.
Fontos volt, hogy márkás készülék legyen, ami hosszútávon kiszolgál. Elektromos sütőt szerettem volna, ami beépíthető, és akkor eszembe jutott, hogy a Gorenje HomeMade sütőjét úgy hirdetik, hogy a kemencék ihlették.
„A jellegzetesen lekerekített forma a Gorenje sütők egyik leghasznosabb termékjellemzője. Fejlesztéséhez a hagyományos fatüzelésű kemencék jelentették a fő inspirációt, hiszen azokban a forró levegő szabadon áramlik. Mivel a kemencében sütött étel egyenletesen és minden oldalról melegszik, mindig tökéletes a vele végzett munka gyümölcse: ropogós kívül és lédús belül. „
Nem is kellett tovább gondolkodnom, megvásároltam a család számára is ideális Gorenje sütőmet.
Természetesen nem csak a HomeMade kialakítás volt a döntő a választásban, hanem hogy több szinten lehet benne egyszerre sütni, sok automata programja van, és hogy öntisztító. A teleszkópos sütősínbe beleszerettem és nem utolsó az impozáns kinézete sem.
De a legfontosabb hogy megsütöttem a tökéletes kenyeremet is! Még a nagymamám is büszke lenne rám!
Belül porhanyós, de nem morzsál. Kívül ropogós és még több naposan is finom :)
Próbálják ki Ön is. Íme a fehérlisztes kenyér recept:
Hozzávalók: 50 dkg BL80-as fehérliszt, 4 dl langyos víz, 2.5 dkg friss élesztő, 0.5 teáskanál cukor, 2 tk só, 4.5 ek napraforgó olaj
Elkészítés: Langyos tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt. Meleg helyre pihenni tesszük, amíg felfut. Közben egy tálba rakjuk a hozzávalókat. Először a szárazanyagokat és utána a felfutott élesztőt. Én egy szilikon spatulával összedolgozom. A kenyértészta olyan lesz minta a nokedli. Kicsit folyós.
1 órát kell állni hagyni, langyos helyen, amíg megkel. A tészta kb. a háromszorosára fog nőni, így nagy edényben érdemes dolgozni.
Ezután lisztezett deszkán gyorsan megformázom a kenyeret. (mivel lágy, gyorsan kell dolgozni). Kb 40x20 cm-es téglalapot alakítok ki, melyet elkezdek oldalról középre hajtogatni. Majd fordítok egyet a tésztán és ismét kintről befelé behajtom. Ezt háromszor megismétlem. (a pogácsát is így kell hajtogatni, hogy leveles legyen). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, a tetejét megvagdosom, és még egy picit a tepsiben állni hagyom. Ez nálam tényleg csak pár perc, amíg a gyors előmelegítést bekapcsolom.
200 fokos sütőben arany barnára sütöm kb. háromnegyed óra alatt.
Remélem, kipróbálják és Önök is élvezhetik a friss ropogós házi kenyér illatát és ízét egy csodás vasárnap reggelen.
Nézze meg az én választásom. Gorenje BO71SY2W Sütő 5 funkcióval >>>