Miért ne vegyen mikrohullámú sütőt?
Miért ne vegyen mikrohullámú sütöt?
Ebben a cikkben végigmegyünk azokon a kérdéseken, bizonyítékokon amelyek elbizonytalanítanak minket, hogy kell-e mikró?
Végigmegyünk azokon a bizonyítékokon, amelyek a leggyakoribb mikrohullámú aggodalmak mögött vannak.
A mikrohullámok bocsájtanak ki káros sugárzást?
A mikrohullámok elpusztítják-e az élelmiszerben található tápanyagokat?
Mérgezővé teszik az ételt a szervezetünknek?
Megnézzük, hogy megéri-e egyáltalán a mikrohullámú sütőt használni.
Először is, kezdjük az alapoknál.
Hogyan működnek a mikrohullámú sütők?
A mikrohullámú sütő bekapcsolásakor nagy energiájú mágneses teret kapcsolunk be, ami olyan elektromágneses hullámokat kelt, amelyek másodpercenként 2,45×10^9 - azaz 2.450.000.000 - számú rezgést végeznek. Az így gerjesztett pozitív-negatív mikrohullámok kölcsönhatásba lépnek a dipólus vízmolekulákkal: hol vonzzák, hol taszítják azok egy-egy pólusát, egyszer egyik, máskor másik irányba fordítva a molekulákat. A molekuláknak ilyen jellegű mozgása másodpercenként 2,45 milliárdszor történik meg, miközben a molekulák energiát vesznek fel a mágneses térből, és így ettől felmelegszik az étel.
A mikrohullámok károsak az egészségre?
Az egyik aggodalom, az az egyszerű tény, hogy mikrohullámokat bocsátanak ki. Okozhat a mikrohullámú sugárzás rákot vagy akár meddőséget? A legtöbb publikált kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az alacsony szintű mikrohullámú sugárterhelés nem jelent jelentős veszélyt az emberi egészségre. Azt ajánlják, hogy a mikrohullámú sugárzás elkerülése érdekében mindössze annyit kell tennie, hogy lépjen távolabb a mikrohullámú sütőtől, amíg az étel melegszik, így biztos semmilyen egészségkárosodása nem lehet.
A mikrohullámok mérgezővé teszik a fehérjéket?
Most beszéljünk a mikrohullámú melegítésnek az élelmiszerre gyakorolt hatásáról. Az egyik hivatkozott állítás, hogy a mikrohullámok "denaturálják" a fehérjéket, és mérgezővé teszik őket az emberi test számára. Először is, azt hiszem, vannak tévhitek arról, hogy pontosan mi a "denaturáció". Ellentétben azzal, ahogy sokszor rosszul használják, nem azt jelenti, hogy egy fehérje "megváltozott" valamilyen meghatározatlan módon, hogy mérgezővé vált.
A hő általában denaturálja a fehérjéket, így az étel elkészítés (bármilyen főzési módszer alkalmazásával) denaturálja a fehérjéket. De ez nem baj, hiszen a gyomorsav is ezt teszi. Denaturáljuk a fehérjéket, amiket beviszünk a szervezetünkbe! A fehérjéket le kell bontani (denaturálni), mielőtt az emésztő enzimek segítik, hogy felszívódjanak a vékonybélben. A "denaturált fehérjék" így már nem annyira ijesztőek, ugye? Egyértelművé vált, hogy nem probléma ha a fehérjék denaturálodnak, mert ennek semmi köze sincs a mérgezővé váláshoz.
A mikrohullámok elpusztítják a tápanyagokat?
Ami a vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsok megmaradását illeti, az nem a főzés módjától függ. A tápanyagtartalom szintje néha magasabb volt a mikrohullámú ételekben, és néha alacsonyabb, a sütési folyamatban használt idő, hőmérséklet és vízmennyiségtől függően.
Általában a tápanyag elveszik az ételből bármilyen főzés során, és több is elvész, ha a hőmérséklet magasabb, vagy az ételt hosszabb ideig főzik.
Ne féljen a mikrohullámtól!
Végeredményben a mikrohullámok nem annyira ijesztőek, mint ahogyan néhányan azt mondják. Igen, a mikrohullámú sugárzás létezik, de olyan rendkívül alacsony, és szinte teljesen elkerülhetők azáltal, hogy egyszerűen messzebb állunk, míg az étel melegszik, hogy összehasonlítva más eszközök (különösen a mobiltelefonok) mikrohullámú sugárzásával, a mikrohullámú sütőben lévő sugárzás elhanyagolható.
Ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy a mikrohullámok hátrányosan befolyásolják az élelmiszerek tápanyagprofilját.
Mennyit fogyaszt a mikrohullámú sütő? Megéri használni?
A mikrohullámú sütő fogyasztása nagyon egyszerű. Kiválasztja a készüléken a teljesítmény beállítást, pl. 750 Watt az azt jelenti, hogy egy óra alatt 750 W-t áramot fogyaszt el a készülék, ami 0,75 kWh. Az áramdíj is kWh-ban van megadva, ezért számoltam át. Amennyiben az áramdíj 40 Ft/ kWh akkor 1 óra működés 0,75*40 Ft= 30 Ft.
Azonban fontos, hogy tudja a mikrohullámú sütő gyorsabb, mint a legtöbb főzőlap.
Például ha 200 ml tejet szeretnénk 10 Celsiusról 60 Celsius hőmérsékletre a mikrohullámú sütő 1 perc alatt felmelegíti, azonban egy átlagos villanyfőzőlapnak ehhez 1 perc 20 másodpercre van szüksége. Tehát gyorsabb, mint bármely más tűzhely. Ez egy óriási előnye a mai világban.
Az biztos, hogy a mikrónál gyorsabb nincs, és szerintem nem is drága a használata, de ez legyen mindenki egyedi döntése.
Én szeretek a mikrohullámú sütőben főzni is. Én arra bátorítom, hogy élvezze a hasznos és gyors háztartási gépeit, hogy megkönnyítse életét.
Mielőtt mikrohullámú sütőt választ, olvassa el, a Hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt írásunkat.
Ajánlom figyelmében az inverteres mikrohullámú sütőt, melyről a Mikro vagy nem mikro? írásban olvashat.
Nézze meg mikrohullámú sütőre készült receptjeimet: Gyors főzőcske mikrohullámú sütőben
Kérdése van, segítünk Önnek! Itt tájékozódhat: Szakértői szaktanácsadás
Megnézem a teljes mikrohullámú sütő kínálatot!