Miért ne vegyen mosó-szárítógépet?

miért ne vegyen mosó-szárítógépet

Miért ne vegyen mosó-szárítógépet?

Kicsi a lakása és nem fér el a szárító? Utálja, hogy nagy pára van az otthonában?

Egyre többen vásárolnak mosó-szárítógépet a otthonukba. A kérdés, hogy tényleg megéri pénzt költeni egy olyan plusz funkcióra, amit ingyen a levegő is megtesz nekünk? Nézzük az érveket és ellenérveket.

Először a mosógép alapfelszereltség, szerintem már mindenkinek van. Tehát a mosógép vásárlása nem kérdés. Tudjuk, hogy ezek a készülékek hiper-szuper funkcióval vannak felszerelve, mint a 6. érzék vagy i-Dos mosószer adagolás, vagy a FreshCare, ami akár 6 órán át frissen tartja a mosás után a ruhát a gépben. De szükség van a szárítógép részére is?

Mennyibe kerül egy mosó-szárítógép?

A mosó-szárítógép drágább, mint egy hasonló kategóriájú mosógép. Most nézzünk konkrétan két készüléket.  A mosó-szárítógép 25 000 Ft-tal többe kerül, mint az elöltöltös azonos kapacitású mosógép. Tehát a megvásárlása egy mosó-szárítógépnek drágább. 

Sok áramot fogyaszt egy mosó-szárítógép?

Az éves energiafogyasztása a mosógépnek 175 kWh, a mosó-szárítógép éves fogyasztása 210 kWh. Tehát többet fogyaszt a mosó-szárítógép. Ez a 35 kWh különbség valójában szerintem elenyésző, de azért ott van, és ki kell fizetni. Ha 40 Ft-os áramdíjjal számolunk ez évente 1400 Ft plusz költség.

Bele kell kalkulálni, hogy a szárítógépből kiszedett ruhát sokszor nem kell vasalni, így ezt a plusz áramköltséget meg tudja spórolni a vasaló áramhasználatán.

Milyen előnye és hátránya van a mosó-szárítógépnek?

A nedves időszakokban beszorulunk az otthonunkba. A ruhaszárítók elhelyezése gondot okozhat,  zsúfoltá teszi az otthonunkat. És még ott van a pára, víz, ami a ruhák száradása által a falakra kicsapódik. Ez a pára elősegítheti a penészesedést, és egészségtelen az asztmásoknak, krupposoknak.

Ősszel és télen vastag ruhákba bújunk, mint pulóver, kabát, overál. Ezek a ruhadarabok lassan száradnak, míg a szárítógépben órák alatt szárazak lesznek. Így a gyermekünk akár minden nap tiszta overálban mehet óvodába.

A szárítógép kiszűri a mosószer maradványokat, így az allergiásoknak nagyon hasznos ez a funkció.

Kellemetlen, hogy a mosó-szárítógépek úgy vannak összerakva, hogy a mosási kapacitás nagyobb, mint a szárítási kapacitás. Így vagy kétszerre kell megszárítani a ruhát, vagy a kimaradt nedves darabokat szárítón szárítani. De így is kevesebb nedvesség jut a légtérbe, és a vastag meleg ruhákra nem kell 2-3 napot várni.

A helyhiány nem csak a városban élőknek okozhat gondot, hiszen a vidéken élőknek is egy nagy házat kifűteni nem egyszerű. Így a mosó-szárítógépek abszolút helytakarékosak, egy sima mosógép helyére beférnek.

Végeredményben is azt mondom, hogy hasznos és jó dolog a mosó-szárítógép. Ha megteheti, és használni is fogja, egészen biztosan nem bánja meg.

Tekintse meg a Mosó-szárítógép Szalon teljes kínálatát!

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 04.