Miért ne vegyünk páraelszívót?

miért ne vegyünk páraelszívót

Miért ne vegyünk páraelszívót?

Szükségem van -e egyáltalán pára vagy szagelszívóra? Mi a különbség? Miért költenék páraelszívóra ha szellőztetek?

Miért venne páraelszívót, ha kinyithatja az ablakot? Ha túl kicsi a konyha akkor egy pillanat alatt kiszellőzik, ha nagy a konyha akkor meg elvész az illat a térben.

Mégis, miért van a legtöbb otthonban szagelszívó, páraelszívó?

Fontos, hogy a páraelszívó készülék két dologra alkalmas.

1/ Szagelszívás

2/ Páraelszívás.

Sokan a páraelszívás miatt vásárolják meg, mert elszívja a keletkező párát, így mentesíti a páratartalmat a levegőből. Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Azonban főzéskor ez nagyon meg tud emelkedni, akár egészségkárosító hatása is lehet. Ilyenkor nagyon hasznos egy páraelszívó készülék.

Akinek nincs gondja a párával, az választhat olyan készüléket, amely aktív szénszűrő segítségével tisztítja meg a beszívott levegőt. A készülékbe helyezett szűrőpárna leköti a szag- és zsírmolekulákat, és a megtisztított levegő visszakerül a konyha légterébe.

Ez azért is szerencsés, mert a zsírmolekulák nem a szekrényen, falon telepednek meg, hanem a szűrőben, amelyet vagy lehet mosni akár mosogatógépben, vagy ki lehet cserélni. (A képen egy használt szűrő fotója van, így látja milyen sok zsírmolekulát és szennyeződést gyűtj össze)

Így is lesz természetesen valamennyi illat a konyhában, és sajnos takarítani is kell majd, de sokkal kevesebbet, mint a páraelszívó nélkül. Hiszen a zsír, olaj nagy részét megszűri és az nem a falra vagy a konyhaszekrényre telepszik le.

De ha Ön szeret takarítani, és nem zavarja a szag és a szekrényen lerakodó zsír, akkor ne vegyen szag vagy páraelszívó berendezést.

A választás az Ön kezében van. Ha mégis érdekli a dolog, olvasson tovább:

A legjobb választás, egy olyan készülék, amely mind két funkciót ellátja.

Nagy feladat a legideálisabb páraelszívó kiválasztása, ezt is ugyan úgy át kell gondolni, meg kell tervezni, mint a többi konyhagép kiválasztását.

Amit tudnia kell a tökéletes páraelszívóhoz:

- Mekkora a konyhája m3-ben meghatározva (magasság x szélesség x mélység)

- Hova tudja elhelyezni, mekkora helye van

- Nem tudja kivezetni a páraelszívót, akkor belső keringetésűt kell vásárolnia

Van lehetősége kivezetni az elszívott levegőt, akkor külső kivezetéses készüléket vásároljon.

Páraelszívók, szagelszívók típusai:

- kürtős elszívók melyek falra szerelhetőek

- kürtőbe építhető elszívók, melyeket kürtőbe, szekrénybe, főzősziget fölé is szerelheti

- sarokba építhető elszívók

- kihúzható elszívók, amelyek felső szekrénybe építhetőek

- szigetelszívók, amelyek speciálisan főzősziget fölé szerelhetőek,

- külső motoros páraelszívók, ahol a motor akár a tetőtérben is elhelyezhető, így csendesebb, mint a többi megoldás.

A beépíthető elszívók bútorlappal eltakart helyre kerülnek, így nem is látszanak. A szabadonálló elszívó berendezések rengeteg stílust képviselnek, így akár a konyha ékszerei is lehetnek.

Jó tanácsok, a páraelszívó választásnál, amire oda kell figyelnie:

Ilyen a világítás. Az elszívó energiafogyasztásában szerepe van a világításnak is. Nem mindegy, hogy LED, vagy halogén vagy régebbi típusú világítással készült. Sok elszívónak már változtatható a fényerőssége, így akár egy romantikus vacsorához is megfelelő hangulatot varázsolhatunk vele.

Rendelkezik-e a készülék szűrőtisztításra figyelmeztető LED telítettség jelzővel, hogy Ön mindig tudja, mikor kell kimosni, kicserélni a szűrőt.

A készülék külső felületének és kezelőszerveinek rendszeres tisztítására időt kell szánni, mert minél ritkábban kerül rá sor, annál nehezebb eltávolítani a szennyeződést (olaj, zsírgőz).

Csak olyan készüléket vásároljon, amelynek tudja a légszállítását (m3/óra), hiszen csak ebből tudja meg, hogy az Ön konyhájához jó-e a páraelszívó.

Nagyon fontos a zajszint vizsgálata. Ezt is fel tüntetik a gyártók a tájékoztatóban. Jó, ha tudja, hogy egy átlagos beszélgetés 60 dB. Tehát ehhez már tud viszonyítani, hogy mennyire lesz zavaró vagy nem zavaró a hangereje a páraleszívó működésének.

Szuper, ha idáig eljutott, mert akkor már sok mindent tud a páraelszívókról. Amennyiben még van kérdése, hívja fel szakértő kollégám, aki minden kérdésére választ tud adni a 06-1/478-2128-as telefonszámon.

Még mindig bizonytalan és szeretne még többet olvasni a témáról, ajánlom figyelmébe az alábbi írásaimat.

Az energiaosztály fontos a páraelszívóknál?

Hogyan válasszunk páraelszívót?

Konyha dísze, vagy inkább el kell rejteni?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.