Karácsonyra milyen pezsgőt vagy bort válasszunk?
Melyik ételhez milyen bor való? Hány fokon kell tárolni a pezsgőt és a bort helyesen?
Karácsonyra milyen pezsgőt vagy bort válasszunk?
Melyik ételhez milyen bor való? Hány fokon kell tárolni a pezsgőt és a bort helyesen?
Karácsonyra: A rosé pezsgő fantasztikusan sokoldalú
Míg egyes országokban, például a Liebherr szülőföldjén, Németországban, a pezsgőt a szilveszteri bulikra tartogatják, máshol pl. az Egyesült Királyságban, karácsonykor választják. Legyen szó a Szenteste hangulatkeltéséről vagy egy karácsonyi villásreggeli összeállításáról, vagy akár aperitifként a családi karácsonyi vacsora előtt, egy üveg pezsgő minden alkalomra csodálatos csillogást varázsol az ünnepi időszakban. Különösen a rosé pezsgő illik jól a karácsonyhoz. Csinos színe és kissé gyümölcsösebb íze talán kicsit jobban tükrözi az ünnepi hangulatot, mint a fehér pezsgők. Ezért azt mondanám, hogy a rosé pezsgővel nem lehet hibázni – elképesztően sokoldalú és jól kiegyensúlyozott –, hiszen az édes desszertek kivételével szinte minden ételhez remekül illik.
(forrás: keramiaotthon.hu)
Mit válasszon az ünnepi kacsa mellé?
Karácsonykor rengeteg magyar család asztaláról nem hiányozhat a kacsa sem.
A kacsa a többi szárnyassal ellentétben inkább vörösboros kíséretet igényel. Azonban itt a könnyed vörösborokra kell gondolnia.
A kékfrankos klasszikusnak számít az elegáns kék szőlők között, ráadásul itthon bőven akad belőle. Nagyon jól illik a kacsához, mert a savasabb bogyós gyümölcsök a meghatározóak benne, mint a kökény, a meggy és a csipkebogyó, és ez kiemeli a kacsa ízét.
De jó választás lehet a megosztó pinot noir is. Az egyedi karakteres ízét lehet nagyon szeretni és nagyon nem. Ha a vele kapcsolatos hozzáállást mégis általánosítani szeretnénk, talán úgy fogalmazhatunk, hogy a borok világával még csak most barátkozókat általában nem veszi le a lábáról, idővel azonban az egyik legizgalmasabb borrá változik az értők szemében. Ezt a bor fajtát a visszafogottság, közepes savak és cseresznyés, avaros, fűszeres asszociációk jellemzik. Így, ha szeret kísérletezni, mindenképp szerezzen be egyet.
Olvassa el cikkem, A bor élvezetesebb a tökéletes borospohárban! >>>
Halászlé mellé milyen bor illik?
A halászlé esetében a borválasztás kérdése azért érdekes, mert a halakhoz elsősorban fehérborokat szoktunk ajánlani. Tekintettel azonban arra, hogy e levest a fűszerpaprika teszi pikánssá, itt érdemes módosítani a gyakorlaton, és inkább egy könnyedebb vörösbor mellett voksolni. A szőlőfajták közül például a kadarka, a portugieser vagy egy légiesebb kékfrankos lehet jó párosítás.
Töltött káposzta mellé milyen bort válasszunk?
Ha a családban tradicionális fogás a töltött káposzta, akkor viszont fehérborra is szüksége lesz. Az eleve kissé pikáns és savas ételhez neutrális bort kell választani, mint az olaszrizlinget, furmintot vagy chardonnay-t. Ugyanezek a rántott vagy sült halakhoz is jól passzolnak.
Azonban fontos a borok és pezsgők helyes tárolása is!
A jó minőségű palackozott bor igen kényes az optimális tárolási hőmérsékletre. A tárolási hőmérsékletet minden esetben biztosítanunk kell a palackozott borok tárolása során, máskülönben a helytelen tárolás a minőség rovására mehet.
Nagy burgundi vörös/ bordói vörös 15-16° C
Fiatal burgundi vörös 14° C
Fiatal, könnyű, gyümölcsös vörösborok 11-12° C
Portói bor 15° C
Édes borok 6° C
Rozé és korai borok 10-12° C
Száraz fehérborok 10-12° C
Fiatal Beaujolais/összes fehérbor kevés maradékédességgel 10-11° C
Régi fehérborok/nagy chardonnay 9-10° C
Fiatal fehérborok későitől kezdve 7-8° C
Fehérborok Lire/Entre-deux-Mers 7-8° C
Pezsgő 7-8° C
Sherry 8-9° C
Jégbor 6° C
Fontos, hogy a bort, pezsgőt mindig picit alul hűtjük, mert amikor a pohárba öntjük 1-2 Celsiust melegszik, így adva ki a tökéletes ízét.
Hogyan tárolja pince hiányában a bort, pezsgőt?
A borhűtő ideális megoldás a borok tárolására. Általában 1 hűtőzónával készülnek. Amennyiben különféle vörös és fehér borokat szeretne tárolni az egyzónás borhűtőben, ajánlom, hogy kb. 12 Celsius fok körüli hőmérsékletet válasszon, mert ez mind a két típusnak ideális lehet, és lelassítja az érlelési folyamatokat is.
Nézze meg a Liebherr borhűtőit >>>
A bortemperálók több hőmérsékleti zónával rendelkeznek, ezért professzionálisan alkalmasak a bortárolására. Így a különböző típusú borokat különböző hőmérsékleten tárolhatjuk, és rögtön kínálhatjuk is. A vörösboros oldalt kicsit magasabb hőmérsékletre 15 Ceslius körülire a fehérborosat alacsonyabbra 12 Celsius körüli hőmérsékletre állítsa. A pezsgőket és jégborokat 6 Celsius körül ideális tárolni, és fogyasztani.
Nézze meg a Liebherr bortemperálókat >>>
Tudjon meg többet, olvasson tovább:
Hogyan tároljuk a bort borhűtőben, bortemperálóban
A bor élvezetesebb a tökéletes borospohárban!