Penész ellen megoldás

penész ellen szárítógép

Penész ellen megoldás

Iszonyúan idegesítő amikor penészesedik az otthonunk és nem használnak a penészirtók. A megoldás, hogy csökkentsük a kialakulás

Éveken át küzdöttem a penésszel az otthonomban. Már előre rettegtem az ősztől, téltől, mert mindig elindult a hálószoba falán a feketedés. Rengeteget olvastam a penész egészségkárosító hatásáról. A lányomnak sokszor volt köhögő rohama éjszaka, és senki nem tudta biztosan megmondani, hogy vajon a penész okozza-e. A láthatatlan, levegőbe szálló penészgombák spórái rászállnak az ágyra, a ruhára a tüdőnkbe. Légúti megbetegedést, ízületi gyulladást okozhatnak. Az hagyján, hogy gusztustalanul néz ki, teljesen tönkreteszik a tapétát és akár az alatta lévő falat is. Mindenféle penészölőt kipróbáltam. A bolti vegyszereket, az ecetet, de hiába. Sajnos szinte eltávolíthatatlan, és amint beköszöntött az ősz, és nem voltak tárva az ablakok, a gonosz vendég bejelentkezett.

Egyértelmű, hogy a penészesedés a lakásban lévő páratartalom megemelkedésétől jelent meg, mivel a ruhák száradása is beszorult a lakásba. Iskolás gyermekeim vannak, így elég sok mosnivaló van minden héten. Egy mosás alkalmával a vízmennyiség, ami a ruhákban marad centrifugálás után, és a lakásba kerül páraként kb. 1,5 liternek felel meg.

Leöntené hetente 6 liter vízzel a lakásának falait?

Gondoljon csak bele, hogy ha hetente 2-szer mostam 2 adagot, akkor az olyan mintha 6 liter vízzel öntözném a lakás belső falait. Ez rengeteg, és mivel a hálószoba a házvég, és ott a leghidegebb a fal, ott csapódott ki. Törvényszerű volt, hogy ha nem teszek semmit, megjelenik a penész.

Mivel a falkezelés nem segítette, más módot kellett találnom, a kicsapódó pára csökkentésre.

Páratartalom csökkentése lett a cél!

Ezért tavaly ősszel beruháztam egy szárítógépbe. Mivel 4-en élünk, és mostantól nem akartam egyáltalán a lakásban szárítani, először a kapacitást kellett eldöntenem. Azt olvastam, hogy minimum akkora legyen, mint a mosógép, vagy kicsit nagyobb. Fontos volt számomra az áramfogyasztása, így figyeltem az energiacímkére, és hogy legyen benne gyors program, ha valami nagyon sürgősen kell.

Megvettem a Whirlpool HDLX 70410 Hőszivattyús szárítógépet .

Láss csodát, most nyugodt szívvel várom a hidegebb időket, mert nem penészesedett be a fal egész ősszel és télen sem!!! Vége a szenvedéseimnek.

Azóta a mosogatógép utána a második kedvencem lett a szárítógép. Csodálatos gyűrődésmentes ruhákat veszek ki belőle, így fele annyira csökkent a vasalnivalóm. Nem kell kerülgetni a szárítókat, és a terelgetés ideje is lecsökkent, hiszen csak a mosógépből átrakom a ruhát. Nincs rázogatás, húzogatás. Nem potyog a földre a maradék mosószer, vagy szösz, hanem összegyűlik a szárítógépben. Tehát ritkábban kell porszívóznom, és kevesebb allergén kerül a levegőbe és a bőrünkre. Persze most azt gondolhatja, hogy oké, de a szárítógép drága, és az áramszámlám is nőtt. Félig igaza van, mert a szárítógép nem olcsó, de megéri, és azért nem kell belehalni az árába. Az áramszámlámat is kiszámoltam, hogy évente kb 8-9 e Ft-al fog nőni, mert egy szárítás kb 45 Ft.  Ez havonta 750 Ft, ami olyan kevés hogy két vonaljegyet tudok belőle venni. Majd két villamosozás helyett sétálok, és már meg is van a pénz. :)

Ha ezt tudom, már sok éve vettem volna, és megkíméltem volna magam rengeteg bosszankodástól. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb és gyorsabb lett a ruhák rendbetétele, és több időm marad a gyerekekre.

Nézze meg szárítógép kínálatunkat, ahol több mint 50 féle szárítógép közül választhat >>>

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 04.