Tippek gáz és elektromos sütőhöz
Tippek gáz és elektromos sütő használathoz. Nem mindegy, hogy milyen tűzhelyünk van, mert egy elképesztően jó receptet is el lehet rontani, ha nem ismerjük a sütőnket. Bizonyára ismeri, vagy hallott már olyan kellemetlen helyzetekről, amikor egy új sütővel odaég a hús, vagy épp nem sül meg kellőképpen. Megégnek a sütemények, vagy a közepük nyers marad.
Kezdődik az advent, készülnek a finom sütik... A tippek mellett, ismerje meg a legkönnyebb mézeskalács receptet is.
Az egyik kedvenc ünnepem közeleg, és ilyenkor mi mással fokozhatnánk a hangulatot, mint egy illatos és omlós mézeskaláccsal. A legjobb benne hogy a gyerekekkel, unokákkal közösen díszíthetjük őket, így hangolódva a karácsony ünnepére.
Hogy semmi ne ronthassa el az ünnep hangulatát, adok önnek néhány tippet, ami segít abban, hogy a legfinomabb sütikkel emelje az ünnep fényét.
A cikk végén pedig az általam bevált mézeskalács receptet osztom meg, hogy ön is elkezdhesse az adventi időszakot.
Tippek gáz és elektromos sütőhöz
Először ismerjük meg, a gázsütőknél mire kell odafigyelnie.
Gázsütőknél ezekre kell odafigyelnie
Meg kell forgatni időközönként a tepsit!
A gázkemencékről ismert, hogy nem egyenletes a belső hőmérsékletük, hiszen a sütő aljáról sugározzák a hőt. Nincs bennük ventilátor, ami megkeverné a forró levegőt, így a sütésidő felénél fontos, hogy megforgassa a tepsit, így nem lesz a fele túlsült a finomságoknak.
Az első 5-15 percben növelje meg a hőt
Mivel sok gázsütőben nincs második fűtőrendszer a sütő felső részén, a sütik tetejének megbarnulása gondot okozhat. Ezért a sütési idő első részében picit melegebb hőmérsékletet használjon, mert az segíti, hogy feljöjjön a süti, illetve hogy a tetején csodás kéreg alakuljon ki. Azután csökkentse a hőt, így lassan átsül a sütemény is.
Legyen türelmes és ne nyitogassa az ajtót
Szerencsére más sok sütőnek az ajtaja üvegből készül, pont azért, hogy ne kelljen, lássuk a benn zajló folyamatokat, így nem kell nyitogatni. A gázsütőkben különösen oda kell figyelni arra, hogy ne nyitogassuk az ajtót, mert hamar lehűl, és utána megint az aljáról kezdi a melegedést, ami azt okozhatja, hogy megég a süti alja már, de a teteje nem sül.
Válassza Gorenje gáztűzhelyeit, melyek ecoClean bevonattal rendelkeznek, mely csökkenti a szagokat a szennyeződéseket, és könnyű őket tisztán tartani!
Nézze meg a Gorenje gáztűzhelyeit oldalunkon >>>
Tippek gáz és elektromos sütőhöz
Most pedig nézzük meg, mire érdemes odafigyelnie, ha elektromos sütő van a konyhában.
Elektromos sütőnél ezekre kell figyelni
Ellenőrizze, hogy megfelelő-e a hőmérséklete
Az elektromos sütők abban különböznek a gázsütőktől, hogy száraz és egyenletes hőt szolgáltatnak. A gázsütőkhöz képest alacsonyabb hőfokon kell a süteményeket készíteni. Pl.: ha eddig 180 fokon készítette a piskótát, valószínű, hogy légkeveréses funkcióval elég lesz a 160 fok. Ezért fontos, hogy tudja, milyen hőfokon süt, és folyamatosan figyelje az süteményt, mert extra gyorsan túlsülhet, agy akár elégetheti a finomságokat.
Válassza ki a megfelelő sütőedényt
Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az elektromos sütőjéből, az elvárt eredménytől függően kell megválasztania a sütőedényét. Mivel a sötét fém edények több hőt nyelnek el, biztosítva van a sütemény tetejének, oldalának a nagyobb barnulása. Így süteményhez ez az ideális választás.
Amennyiben kevesebb pirításra van szükség, akkor tökéletes a szilikon és az üveg edények is. Pl.: szilikonba a muffin íncsiklandó lesz.
Sütés előtt legalább 20 percig melegítse elő a sütőt
Időben melegítse elő a sütőt, legalább 20 percig, mielőtt behelyezné a süteményt. Míg az elektromos sütőnek erős, állandó hőforrása van, időre van szükségük ahhoz, hogy felmelegedjen egyenletes hőmérsékletre. Természetesen, ha van gyors funkciója előmelegítéshez, akkor erre nincs szükség.
A süteményt mindig a sütőbe középre helyezze el
A legtöbb süteménynek a sütőben középen van a helye, ahol egyenletes és stabil a hőmérséklet biztosan.
Ismerje meg a Gorenje elektromos tűzhelyeit, melyek hőlégkeverés, grill, pizza funkciókkal bírnak, és gazdaságos energia besorolásuk van. Az AquaClean öntisztító funkicóval a sütő takarítása szinte csak egy gombnyomás.
Kattintson ide a Gorenje elektromos sütővel bíró tűzhelyeiért >>>
Könnyű mézeskalács recept
Most neki ugorhatunk az ígért Mézeskalács készítésnek
Elmaradhatatlan sütemény az adventi időszakban a mézeskalács.
Íme, a mézeskalács recept:
Már sok éve minden évben elkészítem a családommal és mindig elfogy karácsonyra :)
1 kg lisztet 30 dkg porcukrot és 3 teáskanál szódabikarbónát összekeverek 14 g mézeskalács fűszerrel, 25 dkg margarinnal, 3 tojással és 2,5 dl mézzel. Egy jól nyújtható és finom tésztát kapunk, melyet azonnal lehet formázni és sütni. Puha és omlós lesz a mézeskalács.
A kisült és kihűlt sütiket díszítjük:
30 dkg porcukrot és 2 tojásfehérjét jó habosra kikeverek. Ezt díszítő zsákba rajuk, és már mehet a mintázás is.
Remélem hasznos információkkal szolgáltam és jó sütögetést kívánok!
Olvasson tovább a tűzhelyekről:
Kombinált tűzhely extra funkciók (2.rész)
Kombinált tűzhely is modern és menő!
Melyik a legjobb kombinált tűzhely?
Sajnos erre a kérdésre nagyon nehéz a válasz, hiszen mindenkinek más a fontos. Ezért inkább leírom, hogy milyen előnyökre számíthat, mire kell odafigyelnie, ha kombinált tűzhelyet választ. A cikk elolvasása után, tudni fogja, mire van szüksége és megtalálja a tökéletes tűzhelyet otthonába.
Az alábbiakban olyan kombinált tűzhelyről írok, amely gázfőzőlappal és elektromos sütővel rendelkezik.
Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel
Makacs zsírfoltok, levakarhatatlannak látszó szennyeződések és a leszáradt ételmaradékok… Van megoldás!
Így készítse fel sütőjét a karácsonyi nagyüzemi működésre!
Karácsony előtt még ott is tripla fordulatszámon üzemelnek a sütők, főzőlapok, ahol egyébként csak ritkán vannak használatban. Nincs karácsony bejgli és mézeskalács nélkül. :) Mielőtt nekiállna a menünek, állítsa hadrendbe a még hatékonyabb működéshez!
Hogyan válasszunk tűzhelyet?
Tippek és tanácsok a tökéletes tűzhely kiválasztásához. Olvassa el cikkünket és tudja meg, melyik tűzhely való az Ön konyhájába.
Habár a háztartási gépeket illetően nehéz lenne felállítani egy fontossági sorrendet, azt biztonsággal állíthatjuk, hogy a tűzhely az egyik legfontosabb, leggyakrabban használt konyhagép.
Ha Ön nem vérbeli szakács, és csak ritkán süt-főz, akkor is fontos, hogy az elkészült ételek kifogástalan minőségűek legyenek, már pedig ehhez nem csak a megfelelő alapanyagokra van szükség. :) Manapság már nagyon sokféle, extrábbnál is extrább tűzhely van a piacon, így nem csoda, ha nehezen tud kiigazodni.