Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Tűzhely tisztítása Öko módszerekkel

Makacs zsírfoltok, levakarhatatlannak látszó szennyeződések és a leszáradt ételmaradékok… Van megoldás!

Így készítse fel sütőjét a karácsonyi nagyüzemi működésre!

Karácsony előtt még ott is tripla fordulatszámon üzemelnek a sütők, főzőlapok, ahol egyébként csak ritkán vannak használatban. Nincs karácsony bejgli és mézeskalács nélkül. :) Mielőtt nekiállna a menünek, állítsa hadrendbe a még hatékonyabb működéshez!

Makulátlanul tiszta főzőlap – súrolás nélkül?

Makacs zsírfoltok, levakarhatatlannak látszó szennyeződések és a leszáradt ételmaradékok… Van megoldás! Ráadásul egyszerűbb, mint gondolná!
Mielőtt a hideg zsíroldó után nyúlna, olvassa el ezt a bejegyzést, és felejtsen el mindent, amit eddig a hagyományos tűzhely tisztításról hallott! Nem titok, hogy a vegyszeres tisztítószerek és zsíroldók ártalmasak a bőrre, a belégzésük nagyon veszélyes, az erős, szúró szagukat pedig a legintenzívebb „huzatolás” ellenére is órákon át érezhetjük a lakásban.
Pedig vannak olyan környezetbarát módszerek, amelyek sokkal kíméletesebbek, és ami még jobb: szinte ingyen vannak. Ebben a bejegyzésben mutatok pár okos ötletet, amellyel az Ön főzőlapja is pillanatok alatt ragyogó és karcmentes lesz.
Sajnos a tűzhely általában minden konyhában szem előtt van, így nem sokáig húzhatjuk-halaszthatjuk a takarítását, főleg akkor, amikor már a sokadik menü is leolvasható a főzőlapról. Pedig a takarítása nem olyan bonyolult.

Néhány tipp (takarítás előtt):

  1. A szennyeződéseket, főzéskor kifolyt ételt lehetőleg azonnal, frissen távolítsa el, mert ha rászárad, vagy odaég, akkor sokkal nehezebb lesz
  2. Ha már megtörtént a baj, akkor ne kezdjen új főzésbe addig, amíg le nem takarította a korábbi szennyeződéseket, mert ha felforrósodik a felület, csak ráégnek az ételek, amelyeket utána egy örökkévalóságig súrolhat, mire lejönnek.
  3. Amikor csak lehet, főleg ha olajjal süt valamit, használjon fedőt a serpenyőkön, ezzel megakadályozza, hogy minden csupa olajfröccs legyen a főzés végére, és biztonsági okokból is hasznos, mert elkerülheti, hogy az olajcseppek megégessék a kezét.
  4. A főzőlap mindig legyen hideg! Ha a kiforrt ételt azonnal, még főzés közben akarja letörölni, könnyen megégetheti a kezét. Nagyon fontos, hogy a tisztítószereket (a hideg zsíroldót meg főleg) a hideg felületek tisztítására tervezték, ugyanis a forró/meleg főzőlapra kerülve mérgező gázok szabadulhatnak fel, belélegzésük pedig mérgező.
  5. Tisztításkor ne használjon szemcsés állagú tisztítószert, mert összekarcolhatja a felületet. Ugyanez vonatkozik a szivacsra és a rongyra is: csak karcmentes, puha anyaggal dolgozzon.
  6. A gáztűzhely esetében a gázrózsákra rakódott szennyeződések eltávolításához vegyen elő egy elhasznált, kopott fogkefét. Ezzel nagyon könnyedén és finoman tud elérni a legkisebb résekbe is.

Nézzünk pár vegyszermentes, filléres csodaszert, amit Ön is könnyedén elkészíthet otthonában.

  1. A szódabikarbóna: érdemes belőle tartani otthon, mert rengeteg mindenre használható. Például: egy tálba öntse bele a szükséges mennyiséget, tegyen hozzá kevés vizet, egészen addig, amíg folyékony, pasztaszerű krémet kap. Ezt a masszát használja súrolószerként a tűzhely (főzőlap, sütő) tisztítására. Nagy előnye, hogy biztosan nem karcolja össze a főzőlapot, ráadásul szagtalanít is. A felesleget pedig a mosogatómedence kivakolásakor, vagy fürdőszobai nagytakarításkor is bevetheti.
  2. Ecet: öntsön 20%-os ecetet a felületre, hagyja állni 15-20 percig, majd törölje le. A legmakacsabb foltok szinte biztos, hogy megadják magukat. Ha mégse, akkor sót keverjen össze annyi ecettel, hogy folyékony, de sűrű masszát kapjon. Ezután kenje a megmaradt foltokra, hagyja ott egy kis ideig, majd durvább felületű (de karcmentes) szivaccsal törölje át a felületet.
  3. Mosószóda: hideg zsíroldó helyett vetheti be, a komolyabb zsíros szennyeződések eltávolításához. Kicsit nedvesítse be a felületet, ezután szórja rá a szert, hagyja hatni, majd spricceljen rá ecetet. Ne ijedjen meg attól, ha lázas pezsgésnek indul, ezzel oldja le ugyanis a koszt. Utána törölje át langyos, ecetes vízzel és gyönyörködjön az eredményben. J
  4. Kávézacc: Ha épp nincs otthon ecet, de a zsíros foltokra már ránézni sem tud, akkor kávézaccot is szórhat a ragacsokra. Ezután hagyja hatni egy kis ideig, majd dörzsölje le.
  5. Citrom: nagyon sokszor hallottam már a csodatevő hatásáról, de el kell, hogy mondjam, elég hihetetlen volt számomra, hogy egy félbevágott gyümölcs zsíroldó hatású lehet. Kipróbáltam, és arra jutottam, hogy a sav valóban oldja a szennyeződéseket, és segít abban, hogy csillogó eredményt kapjak, de a makacs, leszáradt szennyeződések feloldásához azért ennél többre van szükség. Inkább azt mondanám, hogy egy ecetes szódabikarbónás kombináció után levezetésül jöhet a citrom, ami szagtalanít, és a kellemes illatról is gondoskodik.

Kerámia főzőlap tulajdonosok figyelmébe!

A kerámia főzőlap nagyon elegáns kinézetű, de sajnos borzasztóan érzékeny. Könnyen karcolódik, és érzékeny a legtöbb tisztítószerre, még a természetesekre is. Épp ezért különösen körültekintően járjon el, ha a tisztítására kerül sor. Nem javaslom a kávézaccot, illetve az ecettel is óvatosan bánjon. Ezek helyett inkább szalámiákszesszel átitatott puha törlőronggyal törölje le a szennyeződéseket. Ha nincs otthon ilyen, akkor citromot is használhat.
Az érdes szivaccsal, ronggyal is vigyázzon!

Olvasson tovább:

A professzionális szakácsok szeretik az indukciós főzést!

Ha nem elég 4 gázrózsa…

Főzőlap harc! Gáz vagy indukció?

Főzőlapok vásárlás előtt tudnia kell

Indukciós főzőlapok hangosak?

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2018. Ápr 03.