Indukciós főzőlap, avagy minden, amit tudni szeretne róla
Indukciós főzőlapról minden, amit tudni szeretne.
Miért válasszon indukciós főzőlapot?
Zavarban van attól, hogy beépíthető indukciós főzőlapot válasszon? „A tudás szabaddá tesz” mondják. Hát, Ön is tudjon meg sok mindent a beépíthető indukciós főzőlapról és pontosan tudni fogja, hogy szüksége van rá. Számos előnyét és tulajdonságait megismerheti cikkünkből és elmesélem, hogyan kezdődött nálam az indukciós főzőlapokkal való ismerkedés.
Mielőtt pontosan megismerné az indukciós főzőlap előnyeit és hátrányait, elmesélem az én történetem.
Ahol én lakom, ott be van kötve a gáz, így evidens volt, hogy gáz főzőlapom van. Sajnos régi az épület, és kiderült, hogy elavultak a csövek, ezért ki kellett őket cserélni. Teljesen kétségbe estem, mert két hétre lekötötték az épületet a gázvezetékről. Ekkor az egyik barátnőm megmentett, és kölcsönadott egy hordozható indukciós főzőlapot, hogy ne maradjon étel nélkül A kis családom.
Szerencsére a legtöbb edényem indukciós főzőlapra is jó, így elkezdtem kitapasztalni az indukció előnyeit és hátrányait. Ez egy 1 zónás készülék, ezért már előre el kellett terveznem az ételkészítés folyamatát. Készítettem levest, és főételt egyaránt és abszolút pozitív véleményem lett a két hét végére az indukciós főzésről. Sokkal gyorsabb és pontosabb, mint a gázon való főzés. Egy csoda... Sokszor hallom, hogy nem lehet az indukciós főzőlapon palacsintát sütni. Én ezt is megcáfoltam és igaz nem palacsintasütőben, hanem egy sima serpenyőben, de ínycsiklandó palacsintát készítettem. A takarítása a legjobb, nincs szükség dörzsölésre, tényleg csak egy mozdulat, és olyan, mint újkorában a készülék. Annyira megszerettem, hogy azonnal be is szereztem egy indukciós főzőlapot és azóta is élmény a mindennapos főzés. Egy szónak is száz a vége én szívből ajánlom Önnek, még akkor is, ha kicsit drágább a beszerzése, és az áramszámla is kicsit több lesz. Higgye el, megéri váltani!
Hogyan működik egy indukciós főzőlap?
Az indukciós főzőlap kemény kopásálló üvegből készül, és csak akkor hevít fel, amikor edényt helyeznek rá - amint a serpenyőt eltávolítják (vagy amikor a zónát kikapcsolják), a hőtermelés leáll. Így energiatakarékos és biztonságos, mert nincs forró rész, amihez hozzáérhetne.
Beilleszthető-e a hagyományos vagy egy modern konyhába?
Az indukciós főzőlapok karcsúak, feketék és enyhén fényesek, gyakran rozsdamentes acél kerettel vannak körülvéve, és a munkaterület felületével egy síkban kell lenniük. Így királyivá varázsolja a konyha kinézetét, elégedett érzést keltve, legyen szó korszerű konyhai tervezésről, vagy a hagyományos dizájnról.
Milyen edényeket használhat egy indukciós főzőlapon?
Az indukciós főzőlapok jó minőségű edényeket igényelnek, sima, sík talppal a jó hő eloszlás érdekében. Győződjön meg róla, hogy a serpenyők aljai szennyeződés mentesek-e, hogy ne karcolják meg az üvegfelületet, és ugyanolyan átmérőjűek legyenek, mint az általuk elhelyezett zónák. A lényeg, hogy mágnesezhető edények legyenek, mert csak akkor érzékeli a főző zóna őket. Biztosan használható:
- Rozsdamentes acél edények mágneses aljzattal
- Zománcozott acélkannák
- Öntöttvas edények
Ellenőrizheti, az edényeket, serpenyőket, hogy alkalmasak-e, úgy hogy egy mágnest az aljára helyez, és ha a mágnes megáll, a serpenyő alkalmas.
Energia hatékony az indukciós főzés?
Az indukciós főzés sokkal hatékonyabb, mint a kerámia főzőlapon való főzés, mivel a hő csak a tálat érintő területen keletkezik. Így nincs elvesztegetett hő, mint pl. egy gáz főzőlapnál. Az indukciós zóna automatikusan kikapcsol, ha a serpenyőt eltávolítják, így a legkevesebb áramot használ el. Arról nem is beszélve, hogy gyorsabban is működik, mint a kerámia, vagy villanytűzhely, így kevesebb időt spórol nekünk.
Mi a helyzet az indukciós főzőlapon való főzéssel?
Az indukció jobban szabályozható, mint a kerámia főzőlap: az indukció azonnal reagál, és pillanatok alatt beállítja az új hőfokot, mindegy, hogy magasabb vagy alacsonyabb szintre állítja be. Míg a kerámia zónánál hosszabb ideig tart a felmelegedés vagy a hűtés kihűlés hatása.
Tanulságos ez az összehasonlító táblázat, amely a kerámia, az indukció és a gáz gyorsaságát vizsgálja:
3 liter víz felforrásához
Indukciós főzőlapon |
5 perc |
Gáz főzőlapon |
9 perc |
Kerámiai főzőlapon |
11 perc |
Néhány indukciós főzőlap rendelkezik booster funkcióval, ami gyorsítja a főzési folyamatokat.
Biztonságos az indukciós főzőlap?
Gyermekeknél a legbiztonságosabb az indukciós beépíthető főzőlap. Az egyik oka, hogy nincs nyílt láng, vagy az edény mellett nem forrósodik fel a felület, így nincs égésveszély.
Gondoskodtak gyermekzárról is, ami azt jelenti, hogy ha be van kapcsolva a gyermekzár, akkor a zónákat nem lehet véletlenszerűen bekapcsolni.
Van maradékhő jelzője is, amely a digitális kijelzőn megjelenik, (tehát mindig tudja, ha valamelyik zóna még meleg), illetve van automatikus kikapcsolási mód a túlmelegedés megelőzésére.
Az indukciós zónák biztonságosabbak lehetnek, mint a kerámia, mert a zónák sokkal gyorsabban lehűlnek, és nem termelnek hőt, hacsak nincs benne egy serpenyő.
Veszélyes az indukciós főzőlap, ha pacemakerrel rendelkezünk?
Hallom többször, hogy az indukciós zóna által létrehozott elektromágneses mező veszélyt jelenthet-e szívbetegeknek. Ezt nem támasztotta alá még semmilyen kutatás, és nem hallottam ilyen esetről sem, de a biztonság kedvéért megkérdeztem egy karidiológus orvost. Ő ezt a választ írta: "Kedves Zita! Csak akkor káros, ha közvetlen közelében van a peacmekerrel rendelkező működés közben a főzőlaphoz. De ez nem fordulhat elő mert csak akkor működik a készülék, ha érzékeli az edényt amit rá teszünk, és akkor már nem tudunk elég közel lenni hozzá." Ez alapján is biztonságosan használhatja, de ha még mindig bizonytalan, kérdezze meg orvosát illetve a szívritmus-szabályozó gyártóját.
Hogyan tisztítson egy indukciós főzőlapot?
Mindig hagyja lehűlni a főzőlapot. A könnyű szennyeződést egyszerűen törölje puha ruhával, meleg vízzel és mosogatószerrel. Soha ne használjon súrolóporokat vagy pasztákat, fémvágókat, sütő tisztítószereket. Mivel az edény mellett nem forró az indukciós felület, ezért nincs ráégett étel, ezért tényleg elég csak letörölni a felületét.
Ismerje meg a HOMEFORT főzőlapokat
Ahogy az ember életében bármilyen boldogság vagy nehézség éri, egyetlen vágya az, hogy hazaérjen. Az otthon nem csupán egy hely, hanem egy menedék, ahol lelassulhatunk, megpihenhetünk, és ahol mindig biztonságban érezzük magunkat. Ezért fontos, hogy egészséges ételeket könnyedén készíthessünk és együtt a család átbeszélhesse a mindenapi örömet és problémákat.
A HOMEFORT főzőlapok a magyar háztartások igényeire összpontosítanak, és olyan egyszerű, megbízható és letisztult megoldásokat kínálnak, amelyek megkönnyítik az ételek elkészítését. Főzőlapjaik könnyen használhatók és gyorsak, így időt és energiát takaríthat meg a konyhában.
Szemezgessen a HOMEFORT onlineMárkabolt indukciós főzőlapjai között >>
Ha kíváncsi, mit tudnak az új főzőlapok a régiekhez képest, nézze meg itt!
Olvassa el, hogy még többet megtudjon: Kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszak?
Tekintse meg legnépszerűbb, készleten levő indukció főzőlapjainkat!
Kérdése van, segítünk Önnek! Itt tájékozódhat: Szakértői szaktanácsadás
HOMEFORT főzőlap termékajánló
A Whirlpool készülékekkel egyszerűen, de csúcs jó ételeket készíthet
A Whirlpool 6. érzék ABSULUTE termékekkel még kényelmesebb a főzés.
A Whirlpool mindig úgy tervezi meg új készülékeit, hogy optimalizálja az adottságait, így a használatakor tulajdonosa időt és energiát takarít meg. Ehhez a speciális technológiához most páratlan dizájn is társul, ami még tökéletesebbé teszi a Whirlpool 6. érzék Absolute sorozat sütőit, főzőlapjait, páraelszívóit és mikrohullámú sütőit.
Indukciós főzőlapok működtetése
Elektromos indukciós főzőlapok vezérlése az ujjai segítségével.
Nem mindig olyan könnyű az összes edényt, serpenyőt és beállítást figyelemmel követni főzés közben. Ezért a Bosch úgy fejlesztette ki TFT-érintőképernyőt, hogy könnyen eligazodhasson a menüben és átfogó képet kapjon a főzésről, pl. azzal, hogy a további funkciók kiválasztása és aktiválása a lehető legegyszerűbb legyen. A betűk jól láthatók és olvashatók, és az integrált piktogramok segítségével gyorsan irányítása alá vonhatja a főzés folyamatát – még akkor is, ha a dolgok kicsit elfajulnak.
Automata főzés? Ez valami vicc?
Nem, a Gorenje intelligens főzőlapjai tényleg automatikusan tudnak főzni!
Az IQcook érzékelők kommunikálnak az edénnyel és figyelik a főzési folyamatot, így megfelelően tudják irányítani a teljesítményt. Ezzel akár 40% energiát takaríthat meg!
Szereti a leveseket és tésztaételeket? Akkor Önnek a Gorenje IS646BG indukciós főzőlap a tökéletes választás.
Ez a készülék az IQboil érzékelőknek köszönhetően biztosítja, hogy azoknál az ételeknél, ahol nagy mennyiségű víz szükséges az ételkészítéséhez, mint például a levesek vagy tészták, felforralja a lábas tartalmát, majd azt forrásponton tartja, de úgy hogy az nem fog kifutni. A boil angol szó magyarul forralást jelent, ezért nevezik iq (mint intelligens) boil-nak.
A hagyományos indukciós főzőlapok jellemzője, hogy az indukciós zónára csak nagyjából azonos átmérőjű edény helyezhető el, legfőképpen ez az alapmodellekre igaz.
Azonban mi van akkor, ha mi sok kicsi vagy közepes edényt szeretnénk használni? Sajnos sok indukciós főzőlap nem érzékeli a kis edényeket. Erre a problémára fejlesztették ki a flexindukciós főzőlapokat! A flexindukciós főzőlapoknál Ön olyan szabadságot kap melyet még nem tapasztalhatott meg semmilyen főzőlapnál, legyen az elektromos, gáz, vagy kerámia főzőlap.