Alapvető különbségek a sütők között…

Alapvető különbségek a sütők között…

Alapvető különbségek a sütők között…

Statikus, vagy ventillátoros sütő a jobb?

Ez egy nehéz kérdés, de az alábbiak ismeretében remélem sikerül Önnek rájönnie, hogy melyik való az Ön konyhájába.

Mi a különbség a statikus és a ventillációs sütés között?

Statikus sütési mód

Statikus sütési móddal rendelkeznek a gáz sütők és talál elektromos sütőket is ebben a kategóriában.

A statikus/tradicionális sütési mód: Ez az alsó/felső vagy csak az alsó vagy csak a felső sütési mód. A gáztűzhelyekben a sütő alján lévő gázrózsa állítja elő a hőt, mely függőleges irányban terjed, felfelé.

Az elektromos sütőknél választható, hogy alsó, felső, vagy mindkettő sütési módra egyszerre van-e szükségünk.

Ventillációs sütési mód

A másik a ventillátoros sütési mód, mint a légkeverés vagy hőlégbefúvás. Ekkor egy ventilátor oszlatja el a hőt a sütőben, így egységes hőmérséklet lesz. Míg a statikus függőlegesen állítja elő a hőt, a ventillációs sütési módnál a ventilátor a sütőkamra egészében áramoltatja körbe-körbe a forró levegőt, minden oldalról tökéletesre sütve az ételt.

TIPP: A két módszer között kb. 20°C különbség van. A statikus sütőben levő 180°C egyenlő a ventilációs sütőben mért 160°C-kal. Amikor ételt készít, ezt mindenképpen figyelembe kell vennie!

Hogyan befolyásolja az ételeinket a sütési mód?

A ventilátorral felszerelt, vagyis légkeveréses vagy hőlégbefúvásos sütés gyors és homogén sütést biztosít, amelynél az ételek kívül ropogósak maradnak, míg belül szaftosak lesznek. Ezzel szemben a statikus sütőben a sütés lassabb és lágyabb, ideális jól átsült és belül megfelelően száraz ételek elkészítéséhez.

Mikor használjuk a ventilációs/légkeveréses sütési módokat?

A légkeveréses funkció a forró levegő keringetésével felgyorsítja a sütést, így 20-30%-al kevesebb időre van szükség a tökéletes sültekhez. Ezzel egyrészt időt spórol Önnek, a rövidebb működési idő pedig áramot takarít meg.

Íme, néhány példa, amikor előny a légkeverés.

· A sütő előmelegítésénél mindenképpen, hiszen ezzel gyorsíthatjuk a kívánt hőmérséklet elérését.

· Óriási előnye a légkeveréses sütésnek, hogy több szinten, többféle ételt tudunk sütni anélkül, hogy átvennék egymási illatát, ízét. Süthetünk például húst a felső szinten és burgonyát az alsó szinten, vagy lasagne-t és zöldséget, vagy halat és köretet. De belefér még a desszert is.

· Rakott ételeknél, ahol hajlamosak a zöldségek túl sok levet engedni. Ilyenkor a légkeveréses funkció, sokkal gyorsabban elpárologtatja a nem kívánt nedvességet.

· Sokan ajánlják sütemények készítéséhez is. Ez abban az esetben tudom alátámasztani, ha sok sütit készít, amit gyorsan kell sütni. Pl. mézeskalács, linzer, isler készítésére a több szinten sütés, nagyszerű. De sokszor a légkeverés kiszárítja a süteményeket, így ha Ön sokat süt, akkor ajánlom, hogy olyan beépíthető sütőt válasszon ahol a légkeverés kikapcsolható. Így lesz alkalma kikísérletezni a saját ízlésének megfelelő süteményeket. Természetesen itt is igaz, hogy rövidebb idő alatt elkészülnek a sütik, és 20 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten kell sütni őket.

· Használja a légkeverést húsok, zöldségek sütésére is. Gyorsabban megsülnek és ropogósabbak lesznek kívül, míg belül lágyak, szaftosak maradnak. Arra kell odafigyelni, ha túl sokáig süti őket, akkor kiszáradnak és elvesztik élvezeti értéküket.

Mikor használjuk a statikus sütést?

Nagyanyáink, édesanyáink tűzhelyében nem volt légkeverés, és mégis csodálatos ételeket tálaltak a családnak. Statikus, vagyis hagyományos sütőben is minden elkészíthető, ami az új csodasütőkben. Hátránya, hogy egyszerre csak egy tepsi helyezhető be, és folyamatos kontrolt kíván az étel. Mivel itt nem kering a forró levegő, hanem pl. alulról sül az étel, előfordulhat, hogy át kell helyezni a tepsit a sütőn belül.

A sütőrács áthelyezhető, így használjuk:

Alulra rakva a sütik, sültek alja fog jobban pirulni, a teteje kevésbé.
Középen viszonylag egyenletesen éri a hő, így az ételek alja és a teteje is szépen fog sülni.
A felső rácsra helyezve a sütemények, rakottak, húsok alja pirul kevésbé, hiszen itt lesz a legmesszebb a hőforrástól, ám a teteje gyorsan fog pirulni, hiszen a forró levegő a sütő felső részébe áramlik.

Ajánlok Önnek egy olyan beépíthető sütőt, amely mindent tud, és csodás a kinézete is.

A Gorenje BOP799S51X homeMade beépíthető sütő amellett, hogy öntisztító 15 funkcióval minden igényt kielégít. Miért választana kisebb tudású készüléket, ha ez a tökéletes sütő.

15 funkció közül választhat, miközben a homeMade sütőkialakítás a hagyományos fa tüzelésű kemencék mintájára készült.

1. Alsó és felső sütés
2. Alsó sütés
3. Felső sütés
4. Infra grill, kisméretű infra grill
5. Hőlégbefúvás
6. Infra grill ventilátorral
7. Alsó + kör alakú fűtőelem + légkeverés
8. Alsó fűtőelem és hőlégbefúvás
9. Kiolvasztás funkció
10. Gyors előmelegítés funkció
11. AutoRoast sütés funkció
12. StayWarm melegen tartás funkció
13. Melegen tartás funkció
14. Pirolitikus öntisztítás funkció
15. Eco funkció

Tudjon meg még többet a Gorenje BOP79S51X beépíthető sütőről, ide kattintva >>>

Nézze meg az összeg beépíthető sütőnket, és válogasson kedvére! >>>

Remélem hasznos volt az írás és most már érti, hogy mik a különbségek a sütő között.

Olvasson még hasznos cikkeket:

Főzőlap harc! Gáz vagy indukció?

Könnyű Útmutató a 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz

16 tény amiért a régi sütője helyett érdemes modern sütőt választani

Hogyan válasszunk beépíthető sütőt?

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2019. Szept 17.