Mire jó még a mikró?
Mire jó még a mikró?
Könnyítse meg a konyhai munkát tippjeimmel!
A mikrohullámú sütőt a legtöbben a maradék étel felmelegítésére, és kiolvasztásra használják, pedig a készülék (különösen a korszerűbbek) nagyon sok más főzési / konyhai munkát képes meggyorsítani, kényelmesebbé és hatékonyabbá tenni.
Lássuk, melyek azok a munkafolyamatok, amelyekről biztosan nem sejtette, hogy akár az otthoni mikrója is képes elvégezni!
1, Szivacsok sterilizálása
Tudta, hogy a mosogatószivacsa az egyik legveszélyesebb eszköz a konyhában? Kutatások bebizonyították, hogy kétszerannyi kórokozó van rajta, mint a pénzen, a távirányítón, vagy a wc-ülőkén. Ráadásul nemcsak a kosz, de a benne összegyűlt szagok is kellemetlenek. Nem muszáj kétnaponta cserélnie a szivacsát, jó megoldás lehet, ha a mikrójában fertőtleníti, mert ott a magas hőmérséklet hatására a baktériumok, vírusok és a gombák 99%-a elpusztul.
Az egyik módszer, ha gondosan bevizezi a szivacsot, és egy percre bedobja a készülékbe. Figyeljen arra, hogy fémszálat ne tartalmazzon, mert különben a fertőtlenítés könnyen balesethez vezethet…
A másik lehetőség, ha egy tál vízbe ecetet és citromlevet tesz, majd abban áztatja a szivacsot pár percig. Ezután mikróban nagyon magas hőfokon melegítse még pár percig. Ennek a módszernek az előnye, hogy a fertőtlenítés mellett a legfűszeresebb ételek után is szagtalanítja is a szivacsot.
2, Bögrés süti 5 perc alatt
Önnek is gyakran előfordul, hogy olthatatlan vágyat érez egy falat süti iránt, de épp semmi édesség nincs otthon, ráadásul se kedve se ideje nincs sütögetni, és a sütőt sem szeretné bekapcsolni? Ilyenkor jön jól a mikró, mert egy bögrében pillanatok alatt annyi ínycsiklandó finomságot készíthet, amennyit épp megkívánt, és még a túlevéstől sem kell tartania. :)
Mondok is egy receptet:
Hozzávalók:
4 evőkanál liszt
4 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tojás
3 evőkanál tej
3 evőkanál olaj
2 kocka összevágott (fehér)csoki darab (opcionális)
1 csepp vanília aroma
Keverje össze a lisztet, a cukrot és a kakaóport. Ezután adja hozzá a tojást, alaposan keverje össze a masszát, és lassan öntse hozzá az olajat és a tejet, legvégül pedig egy kis aromával ízesítse. A tetejét fehér- vagy tejcsoki darabkákkal díszítheti, de én most a csokit belekevertem a tésztába (így is nagyon finom lett, mert beleolvadt a sütibe). A bögrét tegye be 2-3 percre a mikróba 1000W-ra. Ennyi. :)
3, Csokiolvasztás
Ha már az édességnél tartunk: a mikrót csokiolvasztásra is használhatja. Ha a csokit nyílt láng felett olvasztja, annak tuti, hogy rossz vége lesz, mivel a legnagyobb odafigyelés mellett is egy pillanat alatt odaég.
A mikró ezzel ellentétben sokkal kényelmesebb megoldás, csak tegye be egy tálkában a kívánt mennyiséget, néha vegye ki, keverje meg, hogy tökéletesen krémes legyen a végeredmény.
4, Citromfacsarás
A citromfacsarás sokszor felér egy küzdelemmel, és valahogy sosem sikerül maradéktalanul, az utolsó cseppig kivégezni a gyümölcsöt. Van egy tippem, amivel nagyon megkönnyítheti a munkáját: csak tegye be a mikróba 15-20 másodpercre. A facsarás meglepően kényelmes és könnyű lesz.
5, Vágódeszka tisztítása
A mosogatószivacs utána vágódeszka az egyik legszennyezettebb eszköz a konyhában, ami a baktériumok, vírusok célkeresztjében van. Főleg azokra a felületekre igaz, amelyek (rendszeresen) nyers hússal, tojással érintkeznek. Fertőtlenítse a mikróban! Első lépésben mossa el, citrommal dörzsölje át, végül pedig nagyon magas fokozaton egy percig „sterilizálja”.
6, Méz, barna cukor felpuhítása
Pár csepp víz a cukorra (édesítőre), majd magas hőmérsékletre tegye be az a mikróba kb. 15-20 másodpercre. A mézzel kicsit más a helyzet, ott óvatosabban kell bánni: vegye le a fedelét, majd közepes fokozaton 30-60 másodpercig melegítse.
Olvasson tovább:
Melyik a jobb, a szabadon álló vagy a beépített mikrohullámú sütő?