Öntisztító sütő? Nem lehetetlen!

öntisztító sütő

Öntisztító sütő? Nem lehetetlen!

Bemutatom a katalitikus és a pirolitikus tisztítású sütőt.

Nem tudom, Ön hogy van vele, de a sütősikálás nálam a legutálatosabb munkák közé tartozik. A főzőlap letakarítását is sokszor az utolsó pillanatig halogatom, de az semmiség a sütőtisztításhoz képest. Eddig csak egyszer vetemedtem arra, hogy hideg zsíroldóval essek neki (pedig tudom, hogy jócskán megkönnyítené a munkát), de hogy ilyen mérgező vegyszerrel fújjam tele azt a helyet, ahol az ételek készülnek… Na neee… és egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy az utolsó cseppig maradéktalanul el tudom távolítani. Arról nem is beszélve, hogy munka közben szkafanderrel se tudtam elkerülni, hogy belélegezzem a vegyszert, amitől azonnal köhögtem, kapart a torkom, és utána még órákon keresztül éreztem a szagát…

Azóta inkább természetes módszerekhez folyamodtam, de van egy ennél is kényelmesebb lehetőség, amelynél szinte semmilyen tisztítószerre nincs szükség, és ami a lényeg, nemcsak a tisztítószert, de a munkát is megspórolhatjuk!

…persze csak ha jól választunk! :) Ha ugyanis olyan sütőt vásárol, amelynek valamilyen öntisztító funkciója van, akkor a kényelmetlen hajolást, guggolást, és az orrfacsaró bűzt örökre elfelejtheti.

Kétféle öntisztító berendezés létezik: katalitikus és pirolitikus.

A katalitikus sütőkben olyan belső panelek vannak, amelyeket egy különleges, mikroszemcsés szerkezetű zománc borít. Ez nem engedi lerakódni a zsírgőzt, hanem könnyen eltávolítható, gáznemű anyaggá alakítja át. Ha ilyen sütője van, javaslom, hogy a paneleket 2-3 évente cserélje ki, hogy a készülék működése hibátlan és hatékony legyen.

A pirolitikus sütő szerintem a fejlesztés csúcsa. Az öntisztító rendszer bekapcsolásakor a belső tér rövid időn belül eléri az 500° C hőmérsékletet, amelynek hatására a zsír és az egyéb szennyeződés szó szerint hamuvá változik, leég a belső falakról és a sütő alsó részébe hullik le. Maga a folyamat nagyon biztonságos, a készülék ajtaja hőszigetelt, másrészt pedig a maximális hőmérséklet elérésekor automatikusan lezáródik, és egészen addig így marad, amíg a tisztítás be nem fejeződik. Amikor a program lejárt, csak egy nedves törlőkendővel lazán törölje át a sütő belsejét, és a takarítást be is fejezte. Ezt a funkciót nagyjából két-háromhavonta kell elvégezni, természetesen ez attól is függ, milyen gyakran használja a sütőt, mennyi ételt készít benne stb.

Bármilyen típusú sütő kerül konyhájába, figyeljen arra, hogy rendszeresen tisztítsa. Higiéniai szempontból is fontos, hiszen a gépet a közvetlen fogyasztásra szánt ételek elkészítésére használjuk, másrészt pedig a zsír- és étellerakódás kellemetlen szagokhoz vezet, és a készülék teljesítményét is rontja. A mindennapos főzés-sütés során ugyanis a zsír és a gőz megtámadják a zománcozott falat és a sütő egyéb belső részeit, beleértve a fűtőelemeket is.

Olvasson még a sütőkről:

Alapvető különbségek a sütők között…

Mire jó a maghőmérő (Perfect Roast) a sütőben, és hogyan kell használni

Könnyű Útmutató a 13+1 sütőszimbólumhoz és funkciókhoz

16 tény amiért a régi sütője helyett érdemes modern sütőt választani

 

Zahoránszky Zita
Zahoránszky Zita
szerző
2021. Okt 13.